Groen & duurzaamheid

Iedereen een ton voor regenwater onder de tuin

Sinds 2009 is iedere huiseigenaar in principe verplicht het regenwater dat op zijn terrein valt te bergen. Zeker 31 gemeenten effectueerden die verplichting, althans, in gebieden met veel wateroverlast. En steeds meer gemeenten gaan eigenaren verplichten de regenpijpen af te koppelen van het rioolstelsel.

Gijsbert Wolvers
5 November 2016 17:04Gewijzigd op 16 November 2020 08:14
Wateroverlast in het Zuid-Limburgse Meerssen, in augustus 2014. beeld ANP, Marcel van Hoorn
Wateroverlast in het Zuid-Limburgse Meerssen, in augustus 2014. beeld ANP, Marcel van Hoorn

Dat is de verwachting van directeur Hugo Gastkemper van Rioned, de brancheorganisatie „voor de rioleringszorg.”

Nederland krijgt steeds vaker te maken met hoosbuien. Volgens het weerinstituut KNMI is er sprake van een hoosbui als er meer dan 25 millimeter water per uur valt. Doordat het hemelwater niet overal snel weg kan, ontstaat er soms overlast. Straten komen blank te staan, tunnels lopen onder, putdeksels komen omhoog, toiletten geven rioolwater terug.

Vervuilende stoffen

Gemeenten doen in toenemende mate een beroep op inwoners om hun verantwoordelijkheid te nemen, zo bleek deze week uit onderzoek van Rioned. Van de 281 gemeenten hebben er 31 aan perceeleigenaren gevraagd hun regenpijpen los te koppelen van het rioolstelsel. „Regenwater verdunt het afvalwater, zodat het moeilijker wordt de vervuilende stoffen eruit te halen”, aldus Gastkemper vrijdag.

Momenteel is ongeveer de helft van het water dat de rioolzuivering bereikt vervuild huishoudelijk afvalwater, bijvoorbeeld uit toiletten, (af)wasmachines en de gootsteen. De andere helft is regenwater. Het hemelwater is slechts licht verontreinigd, onder meer door uitwerpselen van honden en vogels, door olie en slijtagedeeltjes van auto’s.

Gemeentes hebben zelf al voor een deel de afvoer van het regenwater losgekoppeld van het rioolstelsel. Soms leggen zij een apart rioolstelsel voor regenwater aan.

Om het water van buien tijdelijk te bergen, kunnen gemeentes onder meer lage gedeeltes in parken aanleggen, zogenoemde wadi’s, waar het water even kan staan en kan wegzakken in de bodem. Ook wegen, parkeerplaatsen en afvoergootjes kunnen infiltreerbaar worden gemaakt. Verder moet voor de regenperiodes blad en ander vuil van de straat worden weggehaald en worden er meer trottoirs aangelegd.

Bij elkaar levert dat echter onvoldoende op. Daarom spreken gemeenten perceeleigenaren ook aan op hun verantwoordelijkheid. Al het water dat op de daken valt kan worden verzameld in zogeheten infiltratievoorzieningen, grote waterbakken onder de grond waarin het hemelwater via een pijp in stroomt en waaruit het langzaam wegzakt.

Daarvoor moet de regenpijp wel worden losgekoppeld van het riool en die maatregel valt niet overal even goed. De gemeente Laren (Noord-Holland) geeft per wijk aan wanneer de loskoppeling klaar moet zijn, op straffe van 4000 euro boete.

Een aantal inwoners roert zich echter. Zo brengt Evert Lammers naar voren dat zijn huis lager ligt dan zijn tuin. Bovendien moet hij volgens eigen berekening 6800 liter water kunnen bergen voor zijn grote dak (175 vierkante meter). Voor de aanleg van infiltratiepijpen denkt hij 3000 euro kwijt te zijn, zegt hij tegen de NOS. Bij zijn buurman zou het zelfs 8000 euro gaan kosten.

De gemeente stelt een onderzoek in, omdat zij schrok van deze hoge kosten. Laren had die op enkele tientjes tot maximaal 1000 euro geschat.

Gladheid

Ook in Rijssen vlot de afkoppelverplichting nog niet helemaal. De gemeente Rijssen-Holten vroeg een aantal jaar geleden bewoners in West-Rijssen hun regenpijp af te koppelen van het rioolstelsel, in ruil voor een eenmalig bedrag van 50 euro.

Huiseigenaar André Kikkert uit de Willem de Zwijgerstraat heeft het aanbod overwogen en afgewezen, zegt hij. „Het water zou over ons pad gaan lopen. Dat kan in de winter voor gladheid zorgen, dus daarom hebben we het niet gedaan.”

Gastkemper van Rioned blijft er echter van overtuigd dat allerlei maatregelen nodig zijn om de hoosbuien op te vangen. Wel aarzelt hij bij voordeeltjes voor burgers. „Dan zullen bedrijven meer moeten betalen, en die staan daar niet bij te juichen.”


Afkoppelen in de biblebelt

In totaal zijn er 31 gemeenten bekend die een afkoppeling van de regenpijpen van het rioolstelsel nastreven en uitvoeren.

Daartoe behoren ook gemeenten in de biblebelt, zoals Rijssen-Holten, Epe, Katwijk, Stichtse Vecht, Soest, Neerijnen en Schouwen-Duiveland.

In Barneveld is er subsidie voor eigenaren die de regenpijpen van hun pand afkoppelen van het rioolstelsel.


Maatregelen huiseigenaren

Naast de in de afbeelding genoemde maatregelen, kunnen huiseigenaren andere dingen doen om wateroverlast en schimmel in en rond het huis te voorkomen:

l Gebruik het riool niet voor (bak)vet, toiletdoekjes, plastic, (frituur)olie, medicijn- en verfresten en ander afval.

l Maak bij verstopping de zwanenhals schoon. Gebruik geen chemische middelen.

l Zorg voor voldoende ventilatie in huis.

l Plaats een terugslagklep of pomp als een afvoer of putje minder dan 15 centimeter boven het grondniveau ligt.

l Houd leidingen en dakgoten schoon.

l Zorg dat water probleemloos tijdelijk op de oprit en het terras kan staan, door die lager aan te leggen dan het huis.

l Richt bij aanleg of verandering een zo open mogelijke tuin in door middel van groen, zoals een verlaagd gazon, een grintbed en open rasters. Leg de tuin of oprit niet vol met (zeer aangesloten) tegels.

Bron: Rioned

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer