Meer onderzoek naar invloed zandsuppleties op natuur langs de kust
Rijkswaterstaat en tien natuurorganisaties doen de komende zes jaar samen onderzoek naar wat de gevolgen voor de natuur zijn van het opspuiten van zand langs de kust.
De organisaties ondertekenden donderdag tijdens het Zevende Nationaal Deltacongres in Apeldoorn een convenant.
Van 2009 tot en met 2015 deden Rijkswaterstaat, stichting Duinbehoud, stichting De Noordzee, de Vogelbescherming en de Waddenvereniging al onderzoek naar de effecten van zandsuppleties op bodemdieren, vissen en kustvogels en het effect van zandverstuiving op de flora en fauna in de duinen. Deze samenwerking wordt voortgezet met de natuurorganisaties en waterbedrijven die de duingebieden langs de kust beheren.
Het meeste zand wordt vlak voor de kust onder water aangebracht, op de zogenoemde vooroever. Daarom ligt het accent bij het onderzoek de komende jaren op het effect van deze vooroeversuppleties op bodemdieren en vissen en hun leefgebied langs de gehele kust. Zandsuppleties beïnvloeden bovendien de natuurlijke ontwikkeling van de duinen. Onderzocht wordt hoe daar rekening mee kan worden gehouden.
Door het jaarlijks opspuiten van miljoenen kubieke meter zand bij de kust houdt Rijkswaterstaat de kustlijn van 1990 op zijn plaats.