Senaat steunt SGP-motie en wil einde aan oneerlijke belastingdruk
De Eerste Kamer wil dat het kabinet de belastingheffing voor groepen met een onevenredig hoge belastingdruk normaliseert.
Een meerderheid van de senatoren nam dinsdagavond, tijdens de algemene politieke beschouwingen in de Eerste Kamer, een motie aan met die strekking van SGP-senator Schalk.
Hoewel de motie niet letterlijk spreekt over eenverdieners, is dit de groep die Schalk met de motie op het oog had. Hij hield de senaat voor dat waar in tweeverdienersgezinnen het tweede inkomen belastingvrij kan worden opgevoerd van 10.000 naar 20.000 euro, voor een eenverdiener die zijn salaris opschroeft van 22.000 euro naar 32.000 euro in sommige gevallen „nog geen 400 euro netto” resteert.
Vorig jaar nam de Eerste Kamer al een SGP-motie aan waarin de coalitie werd opgeroepen de fiscale „kloof tussen een- en tweeverdieners” te verkleinen. Die motie legde het kabinet echter naast zich neer. Het fiscale beleid dat ervoor zorgt dat eenverdieners fors meer belasting betalen dan tweeverdieners met hetzelfde gezinsinkomen noemde staatssecretaris Wiebes van Financiën een „bewuste politieke keuze” om de arbeidsparticipatie en de emancipatie te stimuleren.
Wel kwam het kabinet op Prinsjesdag met een maatregel die de eigen bijdrage in de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) verlaagt. Het stelt op die manier met name eenverdieners tegemoet te willen komen met een chronisch zieke partner.
Sindsdien heeft het kabinet echter geen actie ondernomen om de belastingdruk voor een- en tweeverdieners dichter bij elkaar te brengen. Sterker, volgend jaar groeit de kloof opnieuw verder, waardoor eenverdieners in 2017 tot bijna zes keer meer belasting betalen dan tweeverdieners met hetzelfde gezinsinkomen.
CU-fractievoorzitter Kuiper vroeg het kabinet dinsdag meer samen te werken met kerken als het gaat om allerlei vormen van hulpverlening. „Waarom werkt de overheid samen met bedrijven, onderwijsinstellingen, maar niet met kerken? Juist voor de immateriële agenda zijn kerken onmisbaar.”
Lees meer over de belastingdruk voor eenverdieners in ons thema Eenverdieners.