Binnenland

Veel aandacht voor MH17 bij staatsbezoek

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben dinsdag, op de derde dag van het staatsbezoek aan Australië, ruim aandacht besteed aan het gedeelde leed na het neerhalen van vlucht MH17, twee jaar geleden.

Hans Jacobs
2 November 2016 03:13Gewijzigd op 16 November 2020 08:07
Het koningspaar bij het MH17-monument. Beeld ANP
Het koningspaar bij het MH17-monument. Beeld ANP

Daarbij kwamen niet alleen bijna 200 Nederlanders om het leven maar ook 38 mensen die in Australië woonden. „De tragedie van MH17 heeft ons dichter bij elkaar gebracht dan ooit”, zei premier Malcolm Turnbull in zijn welkomstwoord tot het koningspaar in het Australische parlementsgebouw.

Turnbull verzekerde de koninklijke bezoekers van de Australische vastbeslotenheid „dat de verantwoordelijken voor de terroristische daad, die moorddadige daad, daarvoor berecht worden en de straf krijgen die ze verdienen.”

Koning Willem-Alexander sprak kort daarna bij de staatslunch in Government House in dezelfde trant. „Wij hechten grote waarde aan de uitstekende samenwerking in het onderzoek naar de precieze toedracht, zodat de daders ter verantwoording kunnen worden geroepen en er recht kan worden gedaan.”

Premier Turnbull nam zijn gasten mee naar het vorig jaar achter het parlementsgebouw opgerichte sobere monument waarop de namen staan van de 38 omgekomen mensen „die Australië als hun thuis beschouwden.”

Het waren namelijk niet allemaal Australiërs maar ook mensen met een andere nationaliteit die in Australië woonden. „De aarde onder het monument is door een officier van de Australische federale politie meegenomen uit Oost-Oekraïne”, lichtte Tony Smith, de voorzitter van het Australische Huis van Afgevaardigden, toe.

Bij het monument, dat werd geflankeerd door twee Nederlandse scholieren, legden de koning en de koningin elk een zonnebloem neer, symbolisch voor het zonnebloemenveld waarin brokstukken van het neergeschoten Maleisische vliegtuig terechtkwamen.

Ook de premier en zijn echtgenote Lynne, minister Koenders van Buitenlandse Zaken en zijn Australische collega Julie Bishop en de parlementsvoorzitter plaatsten bloemen in een korte, ingetogen plechtigheid. Smith voerde het koningspaar naar het identieke gedenkteken voor de terroristische aanslag op Bali. „Ik hoop dat deze gedenktuin verder leeg blijft”, zei koning Willem-Alexander.

In het parlementsgebouw had hij vervolgens een besloten bijeenkomst met een aantal Australische hulpverleners die na de vliegramp op verschillende wijzen, zoals bij de repatriëring van de lichamen en het onderzoek naar de toedracht, waren betrokken.

„Australië en Nederland zijn en blijven voor altijd verbonden in hun vastberadenheid om de herinnering levend te houden aan de 298 onschuldige mensen die hun leven verloren”, zei Tony Smith voorafgaand aan de gesprekken.

De parlementsvoorzitter dankte Nederland voor de waardige wijze waarop ook de lichamen van de Australische slachtoffers in Eindhoven waren ontvangen en voor het na de ramp getoonde leiderschap en de betoonde solidariteit. Gouverneur-generaal Sir Peter Cosgrove sprak in zijn tafelrede evveneens zijn waardering uit voor wat Nederland had gedaan.

„We zijn blij met de komst van het koningspaar”, zei Cosgrove na afloop van de lunch die hij zijn gasten aanbood, nadat hij hen in een buggy door het park rond zijn residentie had gereden om naar kangoeroes te kijken. „We hopen dat ze nog vaak mogen terugkomen”, voegde hij eraan toe.

Het koningspaar is vanavond in Sydney, waar in het Operahuis de zogenoemde contraprestatie plaatsvindt als dank voor de Australische gastvrijheid tijdens het staatsbezoek, dat nog tot vrijdagmiddag duurt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer