Politiek

Kabinet zoekt langer naar oplossing Oekraïne-verdrag

Het kabinet neemt „in het landsbelang” langer de tijd om een oplossing te zoeken voor het probleem met het Oekraïne-verdrag. Dat hebben premier Mark Rutte en minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) maandag aan de Tweede Kamer laten weten.

ANP
31 October 2016 12:36Gewijzigd op 16 November 2020 08:04
beeld ANP
beeld ANP

De Tweede Kamer wilde voor dinsdag 1 november weten hoe het kabinet omgaat met de uitslag van het referendum van april. Toen keerde een meerderheid van de stemmers zich tegen het Europese associatieverdrag met Oekraïne.

Het kabinet wil langer gaan onderhandelen in Brussel. Tijdens de Europese top van 15 en 16 december moet er dan duidelijkheid zijn. Het kabinet zoekt een juridisch bindende oplossing goedgekeurd door de Europese staats- en regeringsleiders. Een dergelijk uitkomst is „realiseerbaar”.

In het onderhandelingsresultaat moet staan dat het verdrag geen opstap is of recht geeft op lidmaatschap van de EU. Verder mag het associatieakkoord niet verplichten tot militaire samenwerking, mag er geen recht op financiële hulp aan Oekraïne uit voortkomen en krijgen Oekraïners hiermee geen toegang tot de Europese arbeidsmarkt.

De afgelopen tijd heeft het kabinet veelvuldig overlegd met oppositiepartijen D66, CDA, GroenLinks, ChristenUnie en SGP. Hun steun is nodig omdat het kabinet in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft.

Rutte waarschuwde vrijdag dat de internationale gevolgen groot zullen zijn als Nederland het verdrag weigert te ratificeren. Het risico is dat daardoor de instabiliteit in Oekraïne wordt vergroot en het zou „Moskou in de kaart spelen”, aldus de brief van Koenders en Rutte.

De premier riep vrijdag de oppositie na de ministerraad op alsnog een oplossing voor het verdrag te gaan steunen. Nederland maakt „een grote fout als wij dit proces laten ontsporen”, zei hij toen in een hartenkreet aan de oppositie. Die partijen hebben nog niet gereageerd op brief.

„Gelet op deze internationale context ziet het kabinet het als een nationaal belang het maximale te doen om een oplossing te zoeken die recht doet aan zowel de uitkomst van het referendum als aan het belang van de associatieovereenkomst”, schrijven de bewindslieden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer