Binnenland

Historische zeewering Urk blijft behouden

Rijkswaterstaat in Flevoland en Waterschap Zuiderzeeland zien af van de plannen om de historische zeewering op Urk volledig af te breken. Een woordvoerster van Rijkswaterstaat erkende dinsdag dat de instanties zijn gezwicht voor een protestactie onder de lokale bevolking.

ANP
27 April 2004 17:35Gewijzigd op 14 November 2020 01:10

Geschiedenisleraar T. Roos uit Urk begon eind vorig jaar de actie „Redt de Urker zeewering". Hij wilde daarmee voorkomen dat het middeleeuwse bouwwerk plaats zou maken voor een moderne dijk. Volgens Rijkswaterstaat en het waterschap was de oude verdedigingslinie niet veilig genoeg.

De nieuwe afspraken houden in dat de historische stenen alleen tijdelijk weg hoeven, zodat de ondergrond verstevigd en verbeterd kan worden. De Urker actievoerder liet weten erg opgetogen te zijn met deze oplossing. Roos vertrouwt erop dat op deze manier zoveel mogelijk stenen van de 1 kilometer lange zeewering behouden blijven.

Roos zei dat hij als tegemoetkoming is gestopt met zijn idee om de waterkering op de nationale monumentenlijst te krijgen. „De dijkversterking mag in dat geval niet beginnen. Het lijkt mij niet slim om Rijkswaterstaat nu op die manier tegen de haren in te strijken", zei hij.

Roos is er verder tevreden mee dat de dijkversterkers hebben toegezegd niet aan de ’ommelebommelestenen’ te komen, die voor de kust in het water liggen. „Een oude legende beweert dat al onze kinderen uit die stenen worden geboren. Ik weet zeker dat het hele dorp in opstand was gekomen als die tijdens de werkzaamheden beschadigd zouden raken."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer