College Veenendaal valt, wethouders bieden ontslag aan
In Veenendaal is de coalitie van SGP, D66, VVD, CDA en ProVeenendaal gebroken. Alle vijf wethouders hebben kort na middernacht hun ontslag aangeboden.
Eerder deze week lieten de wethouders van SGP, D66, VVD en CDA weten dat zij wegens grote verschillen in taakopvatting en werkwijze geen vertrouwen meer hebben in verdere samenwerking met collega-wethouder Beckerman van ProVeenendaal. De fractievoorzitters van de vier partijen dienden in de raadsvergadering van gisteravond een motie van wantrouwen in.
Geen van de andere fracties bleek bereid die motie aan een raadsmeerderheid te helpen. „Het blijft allemaal vaag wat er precies in het college speelt. U vraagt nogal wat van ons als u wilt dat de raad iemand wegstuurt”, merkte fractievoorzitter Stroobosscher van de ChristenUnie op.
De motie is inderdaad een vergaande stap, erkende SGP-fractievoorzitter Both namens de vier indieners. „Maar het is wel in het belang van de betrokkenen, de bestuurbaarheid van Veenendaal en de uitvoering van het raadsprogramma. Dat ProVeenendaal haar wethouder niet wilde vervangen, is een miskenning van het grote bestuurlijke probleem dat er ligt.” VVD-voorman Logtenberg: „Wij zouden onze bestuurlijke verantwoordelijkheid niet nemen als we nu tegen de wethouders zeiden: Zoek het maar uit.”
„Het collegeteam slachtoffert één persoon, terwijl alle wethouders zouden moeten aftreden omdat het met de samenwerking niet lukt. Dat is de koninklijke weg”, vond de PvdA. „De vier wethouders stellen dat de bestuurbaarheid ernstig in gevaar komt. Wat u nu wilt, kon de bestuurbaarheid wel eens meer schade berokkenen.” Het weerwoord van SGP’er Both was dat SGP, D66, VVD en CDA nog alle fiducie hebben in het collegeprogramma en dat graag willen blijven uitvoeren.
De vier fractievoorzitters weigerden in het debat details van het conflict in het college vrij te geven. Both: „Wij hebben uitvoerig met de wethouders gesproken en geconstateerd dat het vertrouwen in wethouder Beckerman helemaal weg is en dat er geen oplossing meer mogelijk is. U moet ons daarin vertrouwen.” „Op uw blauwe ogen dus”, reageerde de PvdA.
Fractievoorzitter Beek van Beckermans partij ProVeenendaal haalde een Russisch gezegde aan: „Wie wil, zoekt een mogelijkheid, wie niet wil, zoekt een reden. Hier was geen wil meer om mogelijkheden te zoeken. Wij wensten geen wissel, omdat wethouder Beckerman doet wat wij willen zijn en uitdragen, hij is open en benaderbaar en daarmee een exponent van onze visie op de nieuwe bestuursstijl die in het collegeprogramma is afgesproken.”
CU’er Stroobosscher noemde de kwestie „schaamtevol voor heel Veenendaal”. „Het is ook vreemd dat de fractievoorzitters tot vijf weken geleden niet van de strubbelingen wisten en dat de wethouders de problemen in het college tweeëneenhalf jaar onder de pet hielden.”
De raad wordt voor een voldongen feit geplaatst, meende Lokaal Veenendaal. „U schoffeert zo de democratie. Als de collegeleden niet kunnen samenwerken, moet het hele college naar huis. Van de vier fractievoorzitters horen we niet van eigen problemen met wethouder Beckerman of zijn functioneren.”
Na schorsingen bood SGP-wethouder Verloop het ontslag van hemzelf en zijn collega’s van D66, VVD en CDA aan. „Wij zien geen werkbare situatie meer.” Even later kondigde ook Beckerman zijn vertrek aan. In een verklaring gaf de omstreden wethouder nog wel aan dat de gemeente Veenendaal op zijn beleidsterreinen vastgoedmanagement en wijkgericht werken „op stoom en op koers ligt”. „Een samenwerkingsprobleem tussen zeven volwassen mensen is in het belang van Veenendaal op te lossen als iedereen daartoe de bereidheid heeft.” Beckerman verweet burgemeester Kolff dat deze te weinig een ‘teamcaptain’ is geweest.
Kolff noemde de situatie „treurig en bedroevend”. „Hier is niemand beter van geworden, misschien wel wijzer. De uitstraling van de politiek is op z’n zachtst gezegd niet verbeterd.”
Het is nu aan de ChristenUnie als grootste fractie in de gemeenteraad om het voortouw te nemen in de vorming van een nieuw college.