Huisartsen boos over voorstel vergoeding
Het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) heeft maandag voorgesteld huisartsen buiten kantooruren voor ziekenfondsverzekerden 20 euro per consult te betalen. Voor een visite krijgen zij 30 euro. De artsen zijn ontstemd en dreigen met acties.
De Landelijke Huisartsen Vereniging is uiterst verontwaardigd over het CTG-voorstel. Zij wil per consult een tarief van ruim 43 euro. De vereniging zal het besluit van het CTG aanvechten en zich met haar leden beraden op de consequenties ervan. De huisartsen hadden eerder gedreigd met actie als er niet voor 21 maart overeenstemming zou zijn over de tarieven.
In het CTG-voorstel gaat verder het vaste abonnementstarief dat huisartsen per ziekenfondspatiënt krijgen met 2,30 euro naar beneden. Dat komt dan uit op 73,10 euro.
Volgens het CTG gaan de huisartsen er hierdoor jaarlijks ongeveer 3000 euro op vooruit. De kosten van huisartsenhulp stijgen jaarlijks met ruim 20 miljoen euro. Minister Borst (Volksgezondheid) moet zich nog over het voorstel uitspreken.
Met het voorstel verandert het CTG het vergoedingsysteem enigszins. Tot nu toe krijgen huisartsen een vast bedrag per jaar per ziekenfondsverzekerde, ongeacht het aantal consulten en het tijdstip ervan.
Het CTG wil dat de voorgestelde tarieven voor alle huisartsen gelden. De zorgverzekeraars, die al maanden met de huisartsen steggelen over de tarieven voor nacht- avond- en weekenddiensten, hadden voorgesteld om alleen huisartsen die samenwerken in een dienstenstructuur ervoor in aanmerking te laten komen. Aan zo’n regeling werken verschillende huisartsen mee, waardoor de werklast buiten kantooruren wordt teruggedrongen. De verzekeraars willen dit stimuleren. Volgens hen komt deze werkwijze de kwaliteit van de zorg ten goede. Het CTG vond een verschil in beloning echter niet redelijk.