Stormloop op reanimatieles voor baby’s
Een EHBO-cursus om kinderen in nood te kunnen helpen, trekt massaal ouders en grootouders. Levensreddende handelingen staan centraal in de lessen. Reanimatie bij zuigelingen en peuters bijvoorbeeld. „Best heftig.”
Ieder jaar belanden er ongeveer 67.000 kinderen op de spoedeisende hulp. Veelal na een ongeluk in of rond het huis. Het is handig voor ouders om te weten hoe ze daarbij eerste hulp kunnen verlenen. Jonge moeders –én vaders– willen niet met lege handen staan als hun kind iets overkomt.
Het loopt daarom storm bij de EHBO-cursussen voor hulp aan jonge kinderen. Volgens het Rode Kruis, de grootste aanbieder van deze cursussen, is het aantal deelnemers tussen 2013 en 2016 gestegen van 9000 naar circa 65.000. „We merken een groeiend bewustzijn bij jonge ouders”, zei Annemarie Mars van de Veiligheidsregio IJsselland in Zwolle woensdag.
De cursus Eerste Hulp aan Kinderen maakt gebruik van het lesboek van het Oranje Kruis. Met een certificaat op zak weten cursisten hoe zij bijvoorbeeld zuigelingen en peuters kunnen reanimeren. Maar ook huis-tuin-en-keukenongelukjes komt langs.
Populariteit
De EHBO-vereniging Ridderkerk –tachtig leden– biedt de EHBO-cursus voor hulp aan kinderen inmiddels drie jaar aan. „Wij hoeven niet veel moeite te doen deze vol te krijgen”, vertelt secretaris Stefan Oudijn. „Er is duidelijk behoefte aan.” De vereniging adverteert meestal in een lokaal nieuwsblad en op Facebook. „De laatste keer was de cursus al volgeboekt voordat we hadden geadverteerd.”
Oudijn ziet onder de deelnemers behalve jonge ouders ook „ouders van ouders.” Opa’s en oma’s melden zich vaak aan in verband met het oppassen op kleinkinderen. Verder is gastouderschap regelmatig reden voor aanmelding. Een EHBO-diploma daarbij is vereist.
De populariteit van de ‘kindercursus’ verklaart Oudijn uit het feit dat deze relatief gemakkelijk is, goed te overzien en gericht op kinderen. De ‘gewone’ EHBO-cursus (150 euro voor acht lessen van 3,5 uur) is uitgebreider, terwijl de toetsing als zwaarder wordt ervaren.
De EHBO-kindercursus kost 80 euro voor vier avonden van 2,5 uur. „De kosten zijn niks”, zegt Oudijn. „Zeker niet gezien het belang van de levensreddende handelingen die de deelnemers aanleren. Dat zijn best heftige onderwerpen, maar is onbetaalbaar.”
Ukkepukje
Loes Zandwijk (32), moeder van „een ukkepukje” van vier maanden, start op 1 november de speciale EHBO-cursus in Ridderkerk. „Ik was het al een aantal jaren van plan, maar het kwam er steeds niet van. Nu ik zelf een kleintje heb, vind ik het toch erg belangrijk dat ik weet hoe te handelen in nood.”
Ze heeft al enkele jaren een EHBO-diploma op zak. „Deze cursus is toch anders. En ik heb niet echt tijd om mijn gewone EHBO-diploma bij te houden.” De kindercursus levert haar bovendien een aparte aantekening op.
Anja Velthove (57) uit Ridderkerk past regelmatig op kleinzoon Jort (1). Om die reden heeft ze begin vorig jaar de speciale EHBO-cursus gevolgd. „Met je eigen kinderen ben je een stuk makkelijker dan met de kinderen van een ander.”
Ook Velthove is al in het bezit van een EHBO-diploma. „Hulpverlening bij kinderen is echter heel anders dan bij volwassen. Bij reanimatie van een volwassene moet je je volle gewicht gebruiken, bij een kind soms maar een paar vingers.” De lesstof biedt een goede mix van theorie en praktijk, vindt ze. Het gebruik van babypoppen voor reanimaties maakt het voor haar praktisch en realistisch. „Erg nuttig. Vroeger had je dat allemaal niet.”
De kosten kunnen nauwelijks een belemmering zijn. „Veel verzekeringen vergoeden de kosten.” Elke ouder zou daarom deze lessen moeten volgen, verklaart Velthove. „Een aanrader. Een ongeluk kan zo snel gebeuren. Als je even niet kijkt, is een kind gevallen of heeft zich verslikt. Adequate hulpverlening is soms een kwestie van leven en dood.”