Binnenland

Rutte pal voor financiën Koninklijk Huis

Premier Mark Rutte heeft donderdag voet bij stuk gehouden in een vragenvuur over (vermeende) belastingvoordelen voor het Koninklijk Huis en het ‘zakgeld’ van prinses Amalia. Het waren de belangrijkste onderwerpen die in het debat in de Tweede Kamer over de begroting van de koning aan bod kwamen.

ANP
27 October 2016 17:24Gewijzigd op 16 November 2020 07:58

„Er was geen belastingdeal”, zei Rutte zonder omhaal over de vermeende compensatie die koning Willem-Alexander en zijn voorgangers volgens RTL Nieuws hebben gekregen voor de door hen betaalde vermogensbelasting.

Rutte herhaalde dat hij geen bewijs heeft kunnen vinden dat de koning één op één is gecompenseerd, maar het is ook niet duidelijk hoe het inkomen van de koning destijds is vastgesteld. De premier heeft een historisch onderzoek aangekondigd om het uit te laten zoeken.

Koning Willem-Alexander zelf liet donderdag weten dat hij de discussie over zijn belastingen wil houden waar die thuishoort: in het parlement. Hij sprak tijdens een streekbezoek aan Almelo en Noordoost Twente.

Kort daarvoor had PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt een initiatiefwetsvoorstel aangekondigd om ervoor te zorgen dat de koning voortaan dezelfde fiscale behandeling krijgt als iedere andere Nederlander.

De leden van het Koninklijk Huis betalen wel belasting over hun vermogen, maar bijvoorbeeld geen motorrijtuigenbelasting en belasting over hun toelages. Om dit te veranderen is een grondwetswijziging nodig die veel tijd zal kosten.

Los van de (vermeende) belastingvoordelen, hadden Kamerleden ook kritiek op de hoogte van de toelage die prinses Amalia op haar achttiende gaat krijgen. Het gaat om een toelage van 250.000 euro per jaar, plus 1,2 miljoen euro voor privépersoneel en onkosten. Te hoog, vinden meerdere partijen, waaronder regeringspartij PvdA.

Rutte wees erop dat de volledige Tweede Kamer acht jaar geleden heeft ingestemd met de vergoeding. Toen D66-leider Alexander Pechtold begon over ‘zakgeld’ voor Amalia van 250.000 euro belastingvrij, verweet Rutte hem „puur populisme”. De premier betoogde dat Amalia vanaf haar achttiende „fulltime” de volgende koningin van Nederland is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer