„Oriëntaals-Orthodoxe Kerken geschenk aan Westerse kerk”
„De Oriëntaals-Orthodoxe Kerken zijn een geschenk aan de Westerse kerk”, aldus dr. Joris Vercammen zaterdag. „Zij geven een andere benadering van het geloof – spiritueler en praktischer. Het feit dat zij in hun thuislanden onderdrukt worden onderstreept ook de noodzaak van solidariteit.”
Dr. Vercammen, aartsbisschop van de Oud-Katholieke Kerk, zei dit in Utrecht ter gelegenheid van de presentatie van het eerder dit jaar verschenen boek van dr. Jaap van Slageren over de Oriëntaals-Orthodoxe Kerken in Nederland, getiteld ”Wijzen uit het oosten, uit zo verren land”.
De bijeenkomst was meer dan een boekpresentatie, het was een feest van solidariteit en van de kerk, stelde dr. Vercammen, voorzitter van het overleg van episcopaalse kerken in Nederland. Daartoe behoren de Oriëntaals-Orthodoxe Kerken, de Anglicaanse Kerk en diverse andere orthodoxe geloofsgemeenschappen. „De gezamenlijke opvatting van het bisschopsambt en sacramentaliteit van de kerk drijven ons in elkaars armen en doen ons samen optrekken in de oecumene”, vatte de aartsbisschop het doel van het overlegorgaan samen.
Verdrukking
De Oriëntaals-Orthodoxe Kerken zijn kerken die uit de verdrukking komen, aldus dr. Vercammen. „Ze hebben te lijden in Egypte en Iran. Dat betekent naar ons toe een oproep tot solidariteit. Zij houden ons bij de les en gaan ons voor in een vorm van geloven die de wereld verandert en Gods heil brengt, ook in kritische situaties.”
Dr. Van Slageren overhandigde zijn boek aan vertegenwoordigers van de Raad van Kerken en Samen Kerk in Nederland (SKIN). Ir. Anmar Hayali, coördinator van SKIN, zei al lang naar deze ontmoeting uitgekeken te hebben. Namens SKIN heeft hij diensten van Oriëntaals-Orthodoxe Kerken bezocht en gesproken met hun leiders. „Wij wilden dit unieke gebeuren ook organiseren in een van de belangrijke thuisbases, de koptisch-orthodoxe kerk in Utrecht.”
Waarom nu pas de presentatie van een boek dat al in het voorjaar verscheen? Hayali: „Wij wilde niet zo maar een boek presenteren. Het boek gaat niet slechts over oude kerken, maar raakt direct de actualiteit. Sommige kerken uit deze traditie zijn al decennia vertegenwoordigd in Nederland, de Armeens-Apostolische Kerk zelfs al eeuwen in ons land, als de oudste niet-Westerse kerk.”
Vluchtelingen
De Oriëntaals-Orthodoxe Kerken zijn de laatste jaren snel gegroeid door de komst van christelijke vluchtelingen uit met name Eritrea en Syrië. In totaal zijn er in Nederland nu 38 lokale oriëntaals-oosterse kerken en twee kloosters, alles bij elkaar 40g vestigingen, „een mooi Bijbels getal”, aldus Hayali.
Het aantal oriëntaals-orthodoxe christenen in Nederland wordt op 60.000 geschat. „Deze kerken hebben in hun thuislanden heel wat meegemaakt, tijden van groei en bloei maar ook van lijden en vervolging. Deze kerken wisten niet alleen te overleven maar ook te volharden in geloof. Ze hebben getuigd van de opgestane Jezus Christus en zijn ondanks de verdrukkingen vitaal gebleven.”
In de diaspora in Nederland hebben zij hun eigen geloofsgemeenschappen opgericht, met hun eigen tradities, culturen en talen. Hayali: „Migratie maakt onlosmakelijk deel uit van deze gemeenschappen. Vluchtelingen sluiten zich vaak aan bij de eigen kerken. Zij participeren inmiddels actief in Nederland. Ze zijn een geschenk van God en een zegen voor Nederland, zoals zij dat waren in hun thuisland. Samen zijn wij kerk in Nederland. Dat is niet alleen onze naam, maar ook ons ideaal: lidmaat zijn van het ene kerk van Christus.”
Oecumenisch
Drs. Dirk Gudde, voorzitter van de Raad van Kerken in Nederland, merkte op dat de Oriëntaals-Orthodoxe Kerken zich al lang oecumenisch hebben opgesteld. „Het is goed dat Nederlandse gelovigen kennis maken met deze oriëntaalse tradities. Ons ideaal is niet alleen praktische samenwerking, maar ook de ontdekking van de rijkdom van elkaars tradities. Om zo zicht te krijgen op God Die ons oneindig liefheeft en alle verschillen overstijgt.”
De poëzie en de liturgie van de Oriëntaals-Orthodoxe Kerken in Nederland vormen een geweldige verrijking voor de traditionele protestantse kerken, ook die van Nederland, merkte dr. René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, op. „Ik zou u willen uitnodigen om uw bijdrage te leveren in de oecumene. We hebben elkaar meer dan hard nodig in ons land.”
Drs. Leo van Leijsen, medewerker Oosterse Kerken bij de Katholieke Vereniging voor Oecumene, sprak de hoop uit dat het boek van Van Slageren zou leiden tot meerdere bekendheid van deze kerken. „Goed dat er ook liturgische teksten opgenomen zijn. Liturgie vormt bij uitstek het hart van deze kerken. Ook geven de opgenomen kerstverhalen een belangrijke inkijk in het volksgeloof van deze kerken.” —
Lees ook in Digibron:
Herinneringen in Nederland aan oerbegin van kerk – bespreking van het boek ”Wijzen uit het Oosten, uit zo verren land” van dr. Jaap van Slageren (Reformatorisch Dagblad, 28 juni 2016)
Boekencollectie Kraemerinstituut in Utrecht ontsloten – verslag van de presentatie van het boek ”De Thomas Christenen van India” van dr. Jaap van Slageren (Reformatorisch Dagblad, 30 november 2013)
Op zoek naar Joodse sporen in Afrika – interview met dr. Jaap van Slageren naar aanleiding van zijn boek ”Joodse invloed in Afrika” (Reformatorisch Dagblad, 21 februari 2012)
Joodse invloeden in Afrika – bespreking van het boek ”Joodse invloed in Afrika” van dr. Jaap van Slageren (Reformatorisch Dagblad, 4 september 2012)