Consument

Zwevend bloemenfeest in Luttelgeest

De Orchideeën Hoeve in Luttelgeest opende zaterdag zijn nieuwste attractie: zwevende tuinen. De eigenaren Thomas (49) en Jeroen (44) Maarssen haalden ze vanuit Japan naar de Noordoostpolder. Een in Nederland even zoete en kleurrijke als unieke ervaring.

Hjalmar Guit

17 October 2016 14:11Gewijzigd op 16 November 2020 07:38
beeld RD, Anton Dommerholt
beeld RD, Anton Dommerholt

Een golf van zoete lucht stroomt door de pasgeopende schuifdeur. Direct is duidelijk waar de heerlijke geuren vandaan komen drijven. Aan het plafond hangen in keurige rijen honderden bloembakken met daarin rode, gele, paarse en roze bloemen. Het kletterende water van een door bakstenen en rode begonia’s omcirkelde fontein maakt het romantische plaatje helemaal af.

Thomas Maarssen kijkt trots naar de tuin: de nieuwste aanwinst van zijn Orchideeën Hoeve. Daarvoor moesten hij en zijn broer en mede-eigenaar Jeroen wel naar het Verre Oosten. Maarssen: „Van een installateur die op reis naar Japan ging, hoorde ik over een bijzondere bloementuin. We waren op zoek naar een nieuwe publiekstrekker en besloten er een kijkje te nemen.”

Flinke klus

Samen met een vriend togen de broers naar het Japanse Kakegawa om daar de bijzondere tuin met eigen ogen te aanschouwen. Eenmaal aangekomen waren ze onder de indruk van de hangende tuin en ze maakten plannen om er ook een bij de Orchideeën Hoeve te maken. „De Japanse eigenaar haalde zijn inspiratie uit de roze bloesembomen die elk voorjaar in Japan in bloei staan. Maar bloesem blijft helaas niet lang. Hij bedacht een manier om mensen in Japan het hele jaar van bloemen te kunnen laten genieten.” De Japanner besloot bloemen uit Europa te importeren –waarschijnlijk omdat die voor Japanners specialer zijn dan de bloemen die daar groeien– en die in grote potten aan het plafond te hangen. Dat concept namen de broers Maarssen op hun beurt mee naar Luttelgeest. En de uitvoering ervan bleek nog een flinke klus.

In februari van dit jaar begonnen de broers met de bouw van hun nieuwe publiekstrekker. Het belangrijkste ingrediënt zijn natuurlijk de bloemen – en daar hadden ze er veel van nodig. Maarssen: „We hebben afspraken gemaakt met het samenwerkingsverband Huyskweker, waarvan de kwekers zijn gespecialiseerd in extra grote hangende planten. Die hebben ze aan ons geleverd en ze hebben ons van advies voorzien.”

De familie Maarssen heeft jarenlange ervaring met het kweken van orchideeën (zie kader), en dat was een groot voordeel bij het aanleggen van de tuin. „Je moet net als bij orchideeën ontzettend nauwkeurig zijn. Normaal gaan de bloemen ongeveer een zomer mee, maar wij willen ze ten minste een jaar in leven houden.”

Een vleugje Japan

Maar liefst 1300 planten –zo’n 8 soorten en tientallen ondersoorten– hangen er inmiddels in de zwevende tuin, allemaal getooid door de kleurrijkste bloemen. Die moeten natuurlijk wel zo mooi mogelijk blijven. Maarssen: „Een team van vier medewerkers is iedere ochtend een uur of vier bezig met onderhoud. Ze verwijderen onder meer dode bladeren en bloemen en ze maken de rest van de tuin klaar voor de bezoekers.”

Essentieel onderdeel van de zwevende tuin is het bewateringssysteem. Maar hoe zorg je ervoor dat al die hangplanten aan het plafond altijd van genoeg water zijn voorzien? „We hebben twee systemen om de planten water te geven. Het ene is een gewone druppelaar, zodat er via een slangetje steeds water in de pot komt. Het tweede hebben is ingenieus”, vertelt Maarsen, terwijl hij een groen buisje uit de aarde van een staande plant haalt. Is een plant qua water verzadigd, dan neemt dat buisje water uit de plantenpot op. Wordt de aarde te droog, dan geeft het automatisch weer water af.

Ondanks dat de inspiratie voor de bloementuin uit Japan komt, heeft de tuin geenszins een oosters uiterlijk. Behalve tussen de bloemen wandel je ook onder witmetalen pergola’s door en langs flinke waterpartijen en fonteinen. Alles bij elkaar oogt het eerder als de villatuin van een rijke mediterrane prinses.

Volgens Maarssen was de insteek ook niet om er een Japanse tuin van te maken. „Mijn broer en ik willen graag dat mensen het hier zien als een soort ontmoetingstuin waaruit ze niet meer weg willen. Ik hoop dat mensen zich verbazen over onze tuin en alle bloemen.” Toch is er wel een vleugje Japan in de tuin. In het midden staat een kleine bistro met de naam Sakura, in het Nederlands Kersenboom, naar de bekende Japanse bomen die in het voorjaar bloesem dragen.

Appeltaart

Naast het concept van de zwevende tuin haalden de broers Maarssen nog een ander idee uit Japan. In de Orchideeën Hoeve leeft onder andere een grote groep lori’s: kleine papegaaiachtige vogels. In Japan kon het publiek de dieren nectar voeren uit kleine bekertjes. Dat kan hier nu ook. Maarssen: „We blijven ons steeds ontwikkelen voor de toekomst. Binnen zijn we bezig met een eekhoornbos en buiten bouwen we apeneilanden waar watervogels omheen komen.” Klinkt als mooie toekomstmuziek. Maar allereerst is Maarssen benieuwd naar de opening van de zwevende tuinen. „Het is net als een appeltaart: je weet wel wat voor ingrediënten je erin stopt, maar je weet pas achteraf of hij in de smaak valt.”


Orchideeën, vlinders en aapjes

De ouders van de huidige eigenaren van de Orchideeën Hoeve kwamen eind jaren 70 vanuit Aalsmeer in Luttelgeest wonen om hier orchideeën te kweken. In 1984 konden mensen een kijkje in de kas nemen, als onderdeel van een landelijke dag waarop boeren en kwekers hun bedrijven voor het publiek openden. Er was zo veel animo dat de familie besloot vaker bezoekers toe te laten. Vandaag de dag is de Orchideeën Hoeve uitgegroeid tot een 25.000 vierkante meter groot bloemen-, planten- en dierenfeest. Je kunt er dwalen tussen de vlinders, kleine aapjes spotten tussen de bomen en je verbazen over kleurrijke orchideeën, waar het allemaal mee begon.

orchideeenhoeve.nl
----

Bloesemfeest

De nieuwe bloementuin van de Orchideeën Hoeve is gebaseerd op het Japanse feest Hanami. Ieder voorjaar kleuren de kersenbomen lichtroze van de bloesem. Hanami vindt ergens tussen eind maart en begin mei plaats, afhankelijk van waar in Japan je bent. Miljoenen Japanners trekken tijdens Hanami naar parken en bossen door het hele land om samen met familie en vrienden te midden van de roze zee te genieten van elkaars gezelschap en samen te eten. Hanami heeft ook een spirituele betekenis. Het vlotte verschijnen en verdwijnen van de bloesem staat symbool voor de vergankelijkheid van de natuur.


Lieveheersbeestje versus luizen

Waar planten zijn, leven insecten en andere beestjes die zich maar al te graag te goed doen aan de bladeren of bloemen. Sinds de opening van de vlindertuin in 2008 kan de Orchideeën Hoeve geen gebruik meer maken van chemische bestrijdingsmiddelen. Daarmee dood je namelijk ook de vlinders. Het maakte de weg vrij voor biologische bestrijding, waarbij natuurlijke vijanden van het ongedierte worden ingezet om plagen te bestrijden. Heb je bijvoorbeeld een bladluisplaag? Dan kun je in plaats van ze te verdelgen ook lieveheersbeestjes inzetten. Planten blij, vlinders blij, milieu blij. Alleen de luizen schieten er niets mee op.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer