Premier moet openheid geven over financiën Koninklijk Huis
Het lijkt wel alsof het niet meer rustig kan zijn rond de financiën van het Koninklijk Huis. Sinds het aantreden van koning Willem-Alexander zijn er regelmatig nieuwtjes over echte of vermeende kwesties rond de financiën van het koningspaar. De ene keer gaat het om een te bouwen vakantiehuis in Mozambique. Enige tijd later is er ophef over een aangeschafte speedboot, vervolgens over een steiger die aangelegd is in Griekenland of over een veiligheidshek bij de vakantievilla in dat land. En dan hebben we het nog niet gehad over de kosten voor de ‘werkcontainer’ die de koning heeft laten plaatsen bij z’n woonhuis, over de restauratie van de gouden koets of over het onderhoudscontract voor de Groene Draeck.
De jongste ophef gaat over het feit dat het koningshuis mogelijk gecompenseerd wordt voor betaalde vermogensbelasting. Op vragen vanuit de Kamer heeft premier Rutte inmiddels geantwoord dat noch prinses Beatrix, noch de koning iets van zo’n deal afweet. Hoe het echter precies zit, wist ook de premier niet te vertellen. Hij laat het uitzoeken.
Al met al ontstaat er voor de gewone burger een wonderlijk beeld. Want als zelfs politici niet weten hoe het zit, dan zal het wel niet goed zitten, zo wordt gedacht.
Het kabinet is verantwoordelijk voor alles wat het Koninklijk Huis betreft. En telkens weer is het premier Rutte die niet precies weet hoe het zit óf dat niet eerlijk kan of wil vertellen. Waardoor de schimmigheid alleen maar toeneemt.
Feit is ook dat het aantal incidenten fors is toegenomen met het aantreden van Willem-Alexander als koning. De levensstijl van hem en koningin Máxima is toch van een andere orde dan die van oud-koningin Beatrix. En het kan bijna niet anders of dat roept vragen op.
Wat dat betreft mogen zij zich best eens afvragen hoe het komt dat er de laatste tijd zo vaak ophef is over hun financiën. Iedereen weet dat een koning en een koningin een ander uitgavenpatroon hebben dan Jan en Lies Modaal. Maar kan het soms niet een paar tandjes minder?
Toch is het uiteindelijk niet de koning maar de regering die in dit alles de eindverantwoordelijkheid heeft. Zij moeten ervoor zorgen dat het imago van de koning niet beschadigd wordt door allerlei geruchten. Of die nu waar zijn of niet, ze zijn in ieder geval slecht voor het beeld dat Nederlanders hebben van hun koning en zijn vrouw. En dat verdienen ze niet, want het is onweerlegbaar dat de koning en de koningin hun taken goed uitvoeren. Niet alleen als het gaat om het ceremoniële aspect van het koningsschap, maar zeker ook als het gaat om het feit dat ze op handelsmissies een uitstekend visitekaartje zijn voor Nederland.
De opdracht is helder. De politiek moet volledig open en transparant zijn over de financiën van het Koninklijk Huis. Als er deals zijn, dan moeten die aan het licht worden gebracht en, zo nodig, worden aangepast. Daar heeft de burger recht op en het zal het imago van het koningshuis op termijn alleen maar ten goede komen.