IHC ontslaat nog eens 425 medewerkers
Royal IHC gaat nog eens 425 van de 2300 banen schrappen. De medewerkers worden hierover vrijdag geïnformeerd, aldus het scheepsbouwconcern. Vorig jaar verdwenen bij IHC ook al bijna 500 vaste arbeidsplaatsen plus eenzelfde aantal flexibele.
Het concern gaat zowel in vaste als in tijdelijke banen snijden. Dat gebeurt voornamelijk in „indirecte en ondersteunende functies” maar ook de raad van bestuur wordt ingekrompen van drie naar twee leden. IHC gaat de bouw van scheepssecties verminderen. De werf in Krimpen blijft „als belangrijkste helling” behouden, de werf in Kinderdijk wordt als reserve aangehouden.
„De vorige reorganisatie is nog niet eens afgerond, of er dendert alweer een nieuwe overheen. Dit is in ruim een jaar tijd de tweede harde klap voor de werknemers van IHC”, reageert Piet Verburg, onderhandelaar bij CNV Vakmensen.
De scheepsbouwer heeft te lijden onder de malaise in de baggersector en de lage olieprijzen, waardoor grote orders voor het bouwen van baggerschepen, cutterzuigers en pijpenleggers uitblijven. „Als IHC een paar grote opdrachten binnenhaalt, hebben we opeens een heel ander verhaal. Dan is er weer voor jaren werk. Maar nu zit de klad erin, en de vooruitzichten zijn niet goed”, zegt Verburg. „Het is veelzeggend dat IHC de organisatie wil aanpassen op een omzet van 700 en 800 miljoen euro omzet per jaar. Dat is fors minder dan in de topjaren die het bedrijf heeft gehad.”
Na de vorige reorganisatie is „hard onderhandeld” over een goed sociaal plan, zegt Verburg. Dat geldt echter niet voor de werknemers die door de nieuwe reorganisatie hun baan kwijtraken. De CNV-bestuurder vindt dat een nieuw sociaal plan op hetzelfde niveau moet liggen.
Royal IHC heeft wereldwijd 2300 werknemers in dienst. In Nederland heeft het concern meerdere vestigingen, waaronder werven in Sliedrecht, Kinderdijk en Krimpen aan de IJssel.
Marry van der Stel, bestuurder FNV Metaal, plaatst een vraagteken bij de noodzaak van de nieuwe reorganisatie, omdat op de werven nog altijd meer dan 800 tijdelijke werknemers aan de slag zijn. „IHC moet inzetten op de kennis en vakmanschap van de vakkrachten en kiezen voor echte banen en niet voor tijdelijke, merendeels buitenlandse krachten. Die valse concurrentie op arbeidsvoorwaarden helpt niet bij het overeind houden van een waardevolle werf, die beter kan investeren in zijn mensen, zodat ze goed voorbereid zijn op het moment dat de markt weer aantrekt.”
De RMU stelt dat de nieuwe reorganisatie hard aankomt bij haar leden. De reformatorische vakorganisatie voorziet de komende maanden „intensieve” onderhandelingen met IHC om de sociale gevolgen voor de werknemers die op straat komen te staan „op een verantwoorde wijze op te vangen.” Hierbij wil de RMU de vinger leggen bij het aantal vaste arbeidsplaatsen dat komt te vervallen in vergelijking met het aantal tijdelijke medewerkers.
De aankondiging van IHC komt niet geheel onverwachts, maar de ingreep is wel forser dan waar rekening mee werd gehouden. Sinds de zomer worden openstaande vacatures al niet meer ingevuld. Ook het aantal zzp’ers dat actief is bij het bedrijf zou maximaal worden teruggebracht. Die maatregelen zouden nodig zijn om te voorkomen dat het bedrijf dit jaar in de rode cijfers duikt.
De problemen bij IHC staan niet op zichzelf. Donderdag kondigde scheepswerf Keppel Verolme aan dat bijna 100 van de 350 banen verdwijnen. „Maar nu meegaan in die neerwaartse prijsspiraal, betekent dat er in Nederland op termijn geen kwalitatieve schepen en platforms meer kunnen worden gebouwd”, waarschuwt FNV.