Kerk & religie

GroeneKerkendag: Honderdste groene kerk een feit

Het laatste jaar zijn er 26 nieuwe groene kerken bijgekomen. Het totale aantal bedraagt nu honderd. De honderdste kerk is de protestantse gemeente Leiden die met vijf groene kerken Leiden maakt tot de enige plaats met een dergelijk aantal groene kerken.

*
8 October 2016 18:43Gewijzigd op 16 November 2020 07:20
Op de vijfde Groene Kerkendag in Ede -georganiseerd door Tear en Kerk in Actie- werd onder meer een moment ingeruimd om de kerken te verwelkomen die recent hun erkenning als Groene Kerk hadden binnengehaald. Verder waren er diverse workshops en lezingen o
Op de vijfde Groene Kerkendag in Ede -georganiseerd door Tear en Kerk in Actie- werd onder meer een moment ingeruimd om de kerken te verwelkomen die recent hun erkenning als Groene Kerk hadden binnengehaald. Verder waren er diverse workshops en lezingen o

Zaterdag werd de vijfde GroeneKerkendag gehouden, deze keer niet in Houten maar in Ede, in de Ontmoetingskerk. De dag was georganiseerd door Kerk in Actie, onderdeel van de Protestantse Kerk, in samenwerking met Tear, een organisatie van christenen die strijd voert tegen armoede en onrecht in de wereld.

Opvallend was de brede bezinning, niet alleen gericht op dingen die direct met de kerk te maken hadden maar ook met bewustwording in het algemeen. Zo sprak Adrian de Groot Ruiz van het bedrijf ”True Price”. Hij onderzoekt de gezamenlijke kosten van producten en zoekt naar manieren om die door te berekenen in de prijs. Als voorbeeld toonde hij een rode roos uit Kenia die 70 eurocent kost, maar waarvan de echte prijs 1 euro bedraagt. Dat heeft onder andere te maken met de vervuiling van de atmosfeer tijdens het vliegvervoer en met de te lage lonen in Kenia. Het moet mogelijk zijn om de echte prijs zou op 72 cent te laten uitkomen, zo rekende hij de aanwezigen voor.

Sjef Staps, projectleider duurzame ontwikkeling van het Louis Bolk Instituut, gaf uitleg over de waarde van biodiversiteit. Hij liet zien hoe, vooral in landbouwgebieden, veel dieren uit het landschap verdwenen zijn. Zorgen voor meer biodiversiteit is denken op de lange termijn, zei hij. Staps eindigde met een vers van Paul van Vliet: „Als wij er niet voor zorgen dat de toekomst is geborgen voor de kinderen van morgen, wie dan wel?”

Nieuw was de Bijbelse bezinning tijdens de workshopsrondes. Tot nu toe was de samenwerking tussen de kerken op het gebied van duurzaamheid vooral praktisch gericht. Er was veel belangstelling voor de workshop over de verschillende Bijbelse perspectieven op duurzaamheid.

De discussie ging alle kanten uit: van de Groene Bijbel (voor- en tegenstanders) naar het lezen van de Bijbel („we hebben in de loop van de jaren een manier van Bijbellezen ontwikkeld die ons verhindert de Bijbel met groene ogen te lezen.” En via groen in de Bijbel („duurzaamheid wordt in kerkelijke kringen als activistisch ervaren”) naar de Persoon van Christus.

„Het was spannend welke meningen naar voren zouden komen”, erkende workshopleider Gerard van Eck, theoloog en professioneel begeleider op het gebied van duurzaamheid, na afloop. „De Bijbel wordt door velen gezien als onbruikbaar voor de bezinning op het gebied van duurzaamheid. Het was voor mij de vraag hoe de deelnemers erover dachten. Gelukkig was er sprake van een nuttige gedachtenwisseling.”

Tijdens de GroeneKerkendag was er ook oog voor kerkelijke initiatieven. Deelnemers van recent aangesloten groene kerken kregen in Ede het logo Groene Kerk. Ton van Leur van de H. Catharinakerk in Woudenberg, een kerk die al langer deelneemt, zei dat het bordje op de kerkmuur voorkomt dat de aandacht voor het onderwerp verslapt.

Aad van Dijk van het Inloophuis in Tiel vertelde over de totstandkoming van de stadsmoestuin Franciscushof. Bezoekers van het inloophuis eten producten die door vrijwilligers in de tuin verbouwd worden.

Aernoud Olde van HilverZon gaf aan hoe de Bethlehemkerk in Hilversum samenwerkt met de buurt. Die samenwerking varieert van zonnepanelen op het dak van de kerk, waarvan zestien woningen in de buurt profiteren, tot maatschappelijke samenwerking in de omgeving, met de kerk als uitvalsbasis.

In de wandelgangen oriënteerde Arie van den Andel zich. De scriba van de algemene kerkenraad van de hervormde gemeente Ede en voorzitter van de werkgroep duurzaamheid, deelde mee dat het gesprek in zijn kerkelijke gemeente op gang komt. Mogelijk wordt Ede binnenkort de plaats met het grootste aantal groene kerken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer