Ook Clinton heeft aanhang onder SGP’ers Ouddorp
Is Donald Trump, ondanks zijn strapatsen, als puntje bij paaltje komt toch dé presidentskandidaat voor elke SGP’er? Bepaald niet, bleek gisteravond in Ouddorp.
Hij is een onbehouwen heerschap, maar bij hem zijn christelijke waarden toch veiliger dan bij Clinton. Dus gaat onze voorkeur toch uit naar de Republikein Trump. Is dat de denktrant onder orthodoxe christenen in Nederland?
Dat is maar zeer de vraag. Sommige SGP’ers zijn Trump zó beu, dat ze toch maar gaan voor Clinton. Zij het knarsetandend. Althans, zo bleek vrijdagavond tijdens een door de SGP georganiseerde VS-verkiezingsavond in Ouddorp. Die werd verzorgd door Amerikakenner en journalist Riekelt Pasterkamp.
Een SGP’er die met pijn in de buik toch maar zijn voorkeur geeft aan Clinton, is bijvoorbeeld Ard Dam (20). „Kort gezegd is Trump gek. Je kunt geen staat op die man maken. Met hangen en wurgen zou ik voor Clinton kiezen. Zij heeft meer inhoud en realistische plannen. Het is waar dat de running mate van Trump, Mike Pence, voorvechter is van christelijke waarden op het terrein van bijvoorbeeld abortus. Maar bedenk wel dat Pence niet de leider is.”
Ook P. C. Grinwis, SGP-raadslid op Goeree-Overflakkee, gaat voor Clinton. Zij het eveneens met tegenzin. „Het liefst zou ik op een derde kandidaat stemmen. Van Trump en Clinton is Clinton toch de minst kwade. Zij zorgt voor stabiliteit. Trump roept vreemde dingen. Hij wil Amerika isoleren van de rest van de wereld, zou nucleaire wapens in het Midden-Oosten willen inzetten en is vijandig ten opzichte van de NAVO. Als Trump aan de macht komt, ligt een Derde Wereldoorlog op de loer.”
Maar onder andere staatkundig gereformeerden in Ouddorp kan Trump wel op steun rekenen. Van bijvoorbeeld Bart Klijn (19). „Trump is de beste van de twee slechten, al is hij wel een eersteklas clown. Maar met Clinton heb ik nog meer moeite, vanwege haar niet-christelijke standpunten over abortus en euthanasie.”
Ook installateur Jan Grinwis gaat voor Trump, al staat ook deze SGP’er niet te juichen bij de impulsieve miljardair. „Toch staat Trump dichter bij christelijke waarden dan Clinton.” Net als andere SGP’ers op de Amerika-avond heeft Grinwis veel meer op met de running mate van Trump, Mike Pence. Die staat te boek als christelijk-conservatief.
Ook een SGP-vrouw uit Stellendam, een „vijftigplusser” die niet met haar naam in de krant wil, zou uiteindelijk haar stem aan Trump geven. Maar van harte gaat dat allerminst. „Ik vind het een vreselijke showman. En ik ben heel bang voor de wijze waarop hij politiek in het Midden-Oosten denkt te gaan voeren.”
De SGP-vrouw prijst zich gelukkig in Nederland te wonen. „We zijn bevoorrecht met drie christelijke partijen. Laten we niet vergeten dat God over alles regeert.”
Christenen in Amerika worstelen eveneens met de presidentsverkiezingen, vertelde Pasterkamp vrijdagavond. „In een kerk sprak ik jongeren. Een meisje zei dat ze geen clown in het Witte Huis wil. Een jongen zei toch maar op Trump te stemmen en zei te hopen dat de Heere wil meekomen in de presidentsverkiezingen.”
Typerend voor het ongemak dat veel christenen in de VS voelen bij de twee presidentskandidaten is een bord dat Pasterkamp tijdens een recente reis tegenkwam. Op dat bord werd de kreet geslaakt of Jezus mag terugkomen, en dan graag voor de verkiezingen.
Dat de onbesuisde Trump toch op veel stemmen kan rekenen, heeft ook te maken met de afkeer van veel gewone Amerikanen van de politieke elite in Washington, schetste Pasterkamp. „Voor een Amerikaan in bijvoorbeeld de staat Texas staat de regering heel ver af. Alsof de regering voor een Ouddorper in Madrid zou zitten.”