Platform brengt refojeugdhulp in kaart
Het reformatorische Platform Jeugdhulpverlening belegt vrijdag een bijeenkomst over kerk en pleegzorg. Vier vragen aan woordvoerder P. D. Qualm.
Wat is het Platform Jeugdhulpverlening precies?
Qualm: „Sinds het van kracht worden van de nieuwe Jeugdwet in 2015 wordt de jeugdhulp lokaal en wijkgericht georganiseerd. Bij een uithuisplaatsing kijken hulpverleners in hoeverre plaatsing in een pleeggezin in de regio een optie is. Vier kerkverbanden –de Gereformeerde Gemeenten, de Gereformeerde Gemeenten in Nederland, de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland en de Hersteld Hervormde Kerk– hebben het Platform Jeugdhulpverlening in het leven geroepen. Daarmee willen ze bevorderen dat reformatorische jongeren na een uithuisplaatsing zo veel mogelijk terechtkunnen in een omgeving die aansluit bij hun achtergrond en identiteit. Afgevaardigden vanuit het platform komen jaarlijks meerdere keren bijeen om initiatieven te ontplooien. Deze bijeenkomst is daar een voorbeeld van.”
Wat is het doel van de bijeenkomst?
„Het belang van reformatorische pleegzorg onder de aandacht brengen en (aspirant-)pleegouders met elkaar in contact brengen, toerusten en bemoedigen.”
Is het aantal reformatorische pleeggezinnen groot genoeg om de vraag ernaar op te vangen?
„Er is zowel behoefte aan pleegzorg als aan gastopvang. Bij gastopvang gaat het om opvang vanwege uithuisplaatsingen van maximaal drie maanden op vrijwillige basis. Stichting De Vluchtheuvel, die uitgaat van de Gereformeerde Gemeenten, heeft inmiddels vier coördinatoren aangesteld om de vraag naar gastopvanggezinnen te stroomlijnen. Het deputaatschap psychosociale hulp van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland heeft het aanbod in kaart gebracht.
Er zijn gastopvanggezinnen beschikbaar, maar het op elkaar laten aansluiten van vraag en aanbod valt bijvoorbeeld vanwege de afstandsverschillen niet altijd mee. Ook het vinden van geschikte pleeggezinnen is soms complex, vooral als het gaat om pubers van 14 jaar en ouder. Een deel van deze jongeren heeft specialistische hulp nodig, en daarom vraagt deze vorm van pleegzorg het nodige van pleegouders. Soms is de problematiek gewoon te heftig om jongeren in een pleeggezin op te vangen.”
Kan het oprichten van reformatorische gezinshuizen of woonvoorzieningen een oplossing zijn?
„Zeker, maar zulke voorzieningen realiseer je niet van de ene op de andere dag. Als platform onderhouden we contact met twintig echtparen die zich oriënteren op de vraag of ze een gezinshuis kunnen starten, of al aan een traject zijn begonnen. Het gaat om ouders die wat betreft kennis en ervaring in staat zijn om drie, vier jongeren op te vangen. Soms lukt het partijen om de handen ineen te slaan, zoals bijvoorbeeld in Kruiningen. Daar is na brainstormsessies met mensen uit het reformatorisch onderwijs, kerken en het bedrijfsleven de reformatorische stichting Kristal opgericht, die dit jaar in een woning in Kruiningen een woonvoorziening voor reformatorische jongeren met psychosociale problemen heeft geopend.”