Economie

Al Gore pronkt met windmolens bij Urk

„Als je een idee hebt dat de moeite waard is, ga ervoor. Begin gewoon met je eigen onderneming!” Dat zei de Britse ondernemer Richard Branson dinsdagavond op het evenement Inspiration360 in Amsterdam.

5 October 2016 11:17Gewijzigd op 16 November 2020 07:12
AMSTERDAM. De Amerikaanse voormalige vicepresident Al Gore sprak gisteravond op Inspiration360, een evenement voor Nederlandse ondernemers. Hij had „optimistisch nieuws”: er komen steeds meer windmolens bij. Dat illustreerde hij met een foto van de Urker
AMSTERDAM. De Amerikaanse voormalige vicepresident Al Gore sprak gisteravond op Inspiration360, een evenement voor Nederlandse ondernemers. Hij had „optimistisch nieuws”: er komen steeds meer windmolens bij. Dat illustreerde hij met een foto van de Urker

Behalve Branson spraken ook avonturier Bear Grylls en klimaatgoeroe Al Gore voor zeker 6000 mensen in de Ziggo Dome. Branson –onder meer bekend van het bedrijf Virgin Galactic, waarmee hij toeristen naar de ruimte wil brengen– vertelde hoe hij als dyslectische tiener voortijdig van school ging. Hij kocht een vliegtuig en daarmee startte zijn carrière. Zijn imperium omvat inmiddels honderden bedrijven.

Hoe Branson staat tegenover Donald Trump? „Het zou geweldig als er op een dag een ondernemer de leiding heeft in de Verenigde Staten… maar het zou een absolute ramp zijn als dat Trump is.”

De voormalige Amerikaanse vicepresident Al Gore hamerde op zijn vertrouwde aambeeld: er is geen tijd te verliezen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Maar hij was voor zijn doen uitzonderlijk positief. Hij schetste hoe technologische ontwikkelingen razendsnel gaan. Het bestand aan windmolens en het areaal van zonnepanelen groeien sneller dan gedacht. Om dat te illustreren liet hij een foto zien van de Urker vuurtoren met op de achtergrond het veelbesproken windmolenpark Noordoostpolder.

Jan Willem Hoek, investment­officer bij ontwikkelingsmaatschappij FMO, bezocht het event om „inspiratie op te doen” op het gebied van duurzaamheid. „Branson raakte mij het meest”, zegt hij desgevraagd. „Hij heeft een doe-mentaliteit. We kunnen het! We moeten weigeren te accepteren wat onacceptabel wordt gevonden. De positieve boodschap van Al Gore –tien jaar na zijn film ”The Inconvenient Truth”– vond ik prettig: het is niet alleen kommer en kwel.”

Denis Slieker, directeur van groene-energieleverancier Qurrent, vindt het „inspirerend” dat er tien jaar nadat Al Gore voor het eerst in Nederland was, talloze initiatieven zijn die het klimaatprobleem bij de wortels aanpakken. „Combineer dat met de tomeloze ondernemingsdrang van Richard Branson en je hebt een avond die je de energie geeft om te blijven vernieuwen.”

Ook bezoeker Stewart Osborne van adviesbureau Julius Meijer Business Services vond inspiratie in de woorden van Al Gore: „Hij vertelde dat we iets moeten doen tegen klimaatverandering én dat we het gaan doen. Maar dan wel met z’n allen, want samen ben je het sterkst.”

Martijn Meeuse, beleidscoördinator bedrijven bij het Hoornbeeck College, vond de avond „boeiend.” Vooral Branson raakte hem. „Je zou zo fulltime gaan ondernemen.” Over Al Gore is hij kritischer. „Niemand ontkent echt de opwarming van de aarde, maar in hoeverre wij die beïnvloeden is voor mij nog een vraag. Zijn betoog kwam op mij erg maakbaar over. Alsof met het stopzetten van de temperatuurstijging ook direct alle andere wereldproblemen zijn opgelost, inclusief armoede en oorlog.”

Tegelijk bevatte het betoog van de klimaatgoeroe belangrijke waarschuwingen, aldus Meeuse. „Juist christenen moeten een voorbeeld zijn op het gebied van duurzaamheid. Daar valt nog veel te winnen. Onze dominee zei ooit: Een christen herken je –ook– aan afvalscheiding.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer