„Russische evangelisten gedreven door het Woord”
„Ze dreigden me te zullen ophangen aan een boom. Door dronken moslimmannen werd ik in elkaar geslagen. Omdat ik niet deelnam aan de riten bij de begrafenis van mijn vader, dreigden ze mijn hoofd af te hakken. Ik werd uitgemaakt voor hond. Dat was een stukje uit mijn leven voordat ik christen werd.”
Evangelist Boelat Doejsengaliev uit Kazachstan sprak zaterdag in Barneveld op de ontmoetingsdag van Stichting Friedensstimme. De bijeenkomst, die ruim 1700 bezoekers trok, had als thema ”Gedreven door het Woord”.
Doejsengaliev, een van de evangelisten die door Friedensstimme wordt ondersteund, vertelde hoe hij door dat Woord gedreven wordt het Evangelie te verkondigen. Bedreigingen en geweld kunnen hem daarvan niet weerhouden. In Kazachstan is het niet meer mogelijk om vrij het Evangelie te verkondigen. Evangeliseren is er verboden. Maar Doejsengaliev is daarvan niet te weerhouden. Daarom benadert hij mensen persoonlijk. Wel werd hij door de politie beveiligd toen hij bedreigd werd.
Menig keer pakte de politie hem ook op toen hij evangeliseerde. Maar ook de agenten vertelde hij de blijde boodschap. „Ze waren verbaasd toen ik mijn belagers zei te willen vergeven. „God heeft ons leren vergeven”, zei ik. „Aan het kruis heeft Hij ons dat geleerd.” In dat kruislijden kunnen wij meer van Hem laten zien”, aldus de Kazachstanse evangelist.
In een moslimwereld voelen christenen zich soms eenzaam en geïsoleerd, stelde Doejsengaliev. Toch wil hij daarbij niet blijven staan. „Ik wil bruggen bouwen naar collega’s en vrienden.”
Tegen de bezoekers van de ontmoetingsdag van Friedensstimme zei hij te leven in de verwachting dat de Heere spoedig zal wederkomen. Dat gebeurt, zo zei hij, als de hele wereld van Hem zal gehoord hebben. Bij vele groepen in Noord-Siberië en in moslimlanden is dat nog niet het geval. „Ook zal Hij spoedig terugkomen wanneer godvrezende mensen tot Hem roepen om Zijn terugkomst, en wanneer de mensen moe worden van deze wereld.”
„Gedreven door het Woord. Gedreven worden, niet door een leer, een systeem of een ideaal, maar door een persoon, door Christus”, aldus ds. A. van der Zwan, christelijk gereformeerd predikant te Dordrecht en voorzitter van Friedensstimme. In 2 Korinthe 5 schrijft Paulus dat het de schrik des Heeren is waardoor mensen gedreven worden door het Woord. Het is ook de liefde van Christus die ons dringt, schrijft Paulus. „Wat we verdienen te krijgen geeft schrik”, aldus ds. Van der Zwan. „Maar als de liefde van Christus ons vervult, dan worden we gedreven tot Zijn verlossingswerk.”
Al meer dan 25 jaar mag in Rusland het Evangelie vrij verkondigd worden. Evangeliseren buiten de kerk is met de van kracht geworden nieuwe wetgeving verboden. Gedreven door het Woord kan de in Zuid-Siberië werkzame evangelist Andrej Jelisejev uit Kansk niet zwijgen. Hij is gemeenteleider en verantwoordelijk voor enkele gebieden in Siberië, waaronder Tofalarië. De mensen daar dienen hout en steen. Volgens hem doet het Woord toch kracht in mensen.
Ten zuiden van Tofalarië bidden Russisch-orthodoxen met iconen. Zij kennen de Heere ook niet. „Iemand moet hen toch over de liefde van Jezus te vertellen?” aldus Jelisejev. „Zo zond hij mij naar dit gebied en stuurt hij u, als vrienden van Friedensstimme, ook naar mensen in uw omgeving om die met het Woord van God te confronteren.”
Jelisejev vertelde hoe hij aan 140 kinderen in een evangelisatiekamp vertelde van Jezus. „Ze stonden bij het hek te wachten tot wij zouden komen. Voor hen duurde dat best lang. De meeste kinderen hebben geen vader meer. Ze bidden wel voor hun moeder, of die ook in de Heere mag gaan geloven.”
In Rusland heerst het idee dat gewone mensen van hun voorouders niet uit de Bijbel mogen lezen. „Ik zal jullie voorlezen”, zei Jelisejev.
In Rusland is 2016 het jaar van de Bijbel. Het drukken van de Bijbel in het Russisch is 140 jaar geleden begonnen. Ondanks een verbod om te evangeliseren, heeft Jelisejev dit jaar al veel Bijbels uitgereikt. Hij is blij dat velen een Bijbel aannemen.
De evangelist uit Siberië is al verschillende keren met de politie in aanraking gekomen omdat ze hem beschuldigden van evangeliseren. „Blijf maar gewoon doorgaan, zolang het nog kan, zeiden ze dan tegen mij”, aldus Jelisejev.
Volgens G. J. Noorman, directeur van Friedensstimme, wordt de nieuwe Russische wetgeving die evangeliseren verbiedt nog niet strikt nageleefd. Anders is dat in bijvoorbeeld Oezbekistan, Kazachstan, Turkmenistan en Azerbeidzjan.
De ontmoetingsdag werd opgeluisterd door een koor en orkest van de Russisch-Duitse baptistengemeente uit Darmstadt.
Er werd gecollecteerd om vijftien lange zendingsreizen in Siberië mogelijk te maken.
Zie ook:
In Kazachstan houd je jongeren niet makkelijk vast (Reformatorisch Dagblad, 30-09-2016)