Economie

Veel vraagtekens rond OPEC-deal

De leden van oliekartel OPEC hebben de olieprijs een oppepper weten te geven met hun principeakkoord over een lagere productie. Analisten reageerden donderdag echter sceptisch op de onverwachte deal, die nog in detail moet worden uitgewerkt.

ANP/BLOOMBERG
29 September 2016 13:55Gewijzigd op 16 November 2020 06:59
Shell in Singapore. beeld AFP
Shell in Singapore. beeld AFP

De olie-exporteurs die deel uitmaken van de OPEC kwamen overeen hun productie te beperken tot 32,5 miljoen tot 33 miljoen vaten per dag. Dat zou de olieprijs een impuls van 7 tot 10 dollar per vat kunnen geven, denken kenners van Goldman Sachs. Daarvoor moet de deal dan wel strikt en snel worden uitgevoerd. De grote vraag is echter of de OPEC-landen, die samen goed zijn voor 40 procent van de wereldwijde olieproductie, zich aan hun afspraak zullen houden.

De deal moet nog worden geformaliseerd op een top in november. Dan moet ook duidelijk worden wat de productieplafonds voor de afzonderlijke landen worden. Citigroup verwacht dat daar nog wel onenigheid over kan ontstaan en heeft vooral het idee dat de OPEC het probleem voor zich uit heeft geschoven.

De OPEC-landen hebben onderlinge afspraken over de maximale hoeveelheid olie die op de markt wordt gebracht in het verleden veelvuldig gebroken. Goldman wees er in dat verband op dat de plafonds vooral werken als de vraag naar olie daalt. „Dat is nu niet het geval, de vraag groeit gestaag”, aldus de analisten van de Amerikaanse bank.

De olieprijs ging woensdagavond zo’n 5 procent omhoog dankzij het OPEC-akkoord. Donderdag zakte de prijs licht terug, tot circa 48,50 dollar voor een vat Brentolie. Amerikaanse olie deed iets meer dan 47 dollar per vat op de termijnmarkt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer