Het doek lijkt te vallen voor Friese actiescholen
Het doek lijkt toch te vallen voor twee basisscholen die meermalen in het nieuws kwamen omdat ouders wilden dat ze open blijven. Voor zowel de christelijke basisschool Mids de Marren in Gaastmeer als de algemeen bijzondere basisschool Otto Clant Skoalle in Boksum lijkt de kans klein dat ze nog lang kunnen blijven bestaan.
Beide scholen zitten al enkele jaren dicht in de buurt van de wettelijke opheffingsnorm van 23 leerlingen. Mids de Marren is daar dit jaar onder gekomen en heeft op dit moment slechts negentien leerlingen. Alleen als daar voor zaterdag –de landelijke teldatum van 1 oktober– vier leerlingen bij komen, kan de school openblijven.
De Gaastmeerder school heeft de afgelopen maanden veel gedaan om toch nieuwe leerlingen te krijgen, zegt voorzitter van de medezeggenschapsraad Emmie Samidjono. Potentiële ouders zijn benaderd, er zijn brochures verspreid en de ouders maakten en deelden een speciale Facebookpagina. „Maar de grens van 23 leerlingen is heel hard”, zegt Samidjono. „Dat aantal moeten we halen. Er moeten de komende dagen er nog vier bij.”
Vandaag hield de school een inloopochtend, in de hoop op een klein wonder. „Ik zie nu niet direct wat we verder nog kunnen doen. Er zijn wel mensen met kleine kinderen die eerder interesse hebben getoond, maar doordat iedereen denkt dat de school op omvallen staat, zijn veel ouders huiverig om hun kinderen hier naar school te doen. Daardoor is eigenlijk een vicieuze cirkel ontstaan.”
De ouders van Mids de Marren voerden de laatste jaren verschillende juridische gevechten met hun scholenkoepel Palludara, die de school al lange tijd wil sluiten. Toen het gerechtshof in Amsterdam vorig jaar besloot dat de school open moest blijven, leek de toekomst van Mids de Marren vrij positief. Het laatste jaar is het aantal leerlingen echter gedaald tot onder de opheffingsgrens.
De enige mogelijkheid om nog open te blijven, lijkt een speciale ontheffing die Palludara moet aanvragen. De koepel heeft al laten weten dat dat niet zal gebeuren, zegt Samidjono. Bestuurder Joop Fortuin reageerde maandag niet op vragen van het Friesch Dagblad.
Overigens ziet Cees van Mourik, die steeds optrad als juridisch adviseur van de Gaastmeerders, nog wel mogelijkheden. Hij is in gesprek over de vorming van een kleinescholencoöperatie, laat hij weten.
De Otto Clant Skoalle in Boksum heeft 27 leerlingen. Ook dat is volgens Onderwijsgroep Fier niet genoeg. De koepel heeft inmiddels, in samenspraak met de ouders, besloten tot een onderzoek naar de mogelijkheden voor samenvoeging met scholen in Hilaard of Deinum, per 1 augustus volgend jaar. „We willen geen scholen met een te kwetsbare basis”, zegt bestuurder Mark Vrolijk van Fier. „Bij het onderzoek sluiten we niets uit, maar het is duidelijk dat er iets moet gebeuren.”
De ouders kwamen vorig jaar nog in actie tegen het besluit van Fier om de school te sluiten. Evelien Adema, die destijds namens de ouders het woord voerde, zegt dat ze niettemin blij is met het onderzoek. „Het is voor ons het belangrijkste dat we het onderwijs in dit gebied in de toekomst op peil houden.”