Christelijke gereformeerde kerk te Zwaagwesteinde bestaat honderd jaar
Een gebied dat eeuwenlang onkerkelijk was, gedompeld in heidendom en bijgeloof. De kerk kreeg er mondjesmaat vat op. Honderd jaar geleden ontstond in het noorden uit behoefte aan een bevindelijke prediking de christelijke gereformeerde kerk te Zwaagwesteinde.
Het begint allemaal in een bakkerij in Zwaagwesteinde. Hein van Althuis, ouderling in de gereformeerde kerk en gestempeld door zijn bevindelijke schoonvader ds. H. K. Zijlstra in Kooten (nu Twijzelerheide), bedankt in 1913 als lid. „De waarheid struikelt op de straat”, schrijft hij in een afscheidsbrief. Hij kan niet meer instemmen met de leer van de kerk en mist het geloofsleven in de prediking. Van Althuis gaat samenkomsten met andere bezwaarden in Zwaagwesteinde leiden. De belangstelling neemt toe, zodat de christelijke gereformeerde kerk van Murmerwoude (nu Damwoude), besluit om in Zwaagwesteinde een zelfstandige kerk te stichten. De gemeente wordt op 19 september 1916 geïnstitueerd.
„Niet van ons”
Honderd jaar later. Gemeenteleden Klaas Wijbenga en Henk Reitsema kennen elkaar goed sinds zij in de kerkenraad tientallen jaren samen hebben opgetrokken. Ze vertellen met enthousiasme over ‘hun’ kerk, waar zij hoogte- en dieptepunten hebben beleefd. Hoogtepunt is Gods doorgaande trouw in de afgelopen eeuw. „De kerk is niet van ons, maar van Christus”, zegt Wijbenga. „Van Hem zijn we afhankelijk”, vult Reitsema aan. „Wij zelf zijn onbetrouwbaar.”
Dieptepunten zijn er ook. „We hebben steken laten vallen”, zegt Reitsema. „We hebben te weinig aandacht gegeven aan de jongeren.” Wijbenga beaamt dat: „We zijn veel jonge leden kwijtgeraakt.” Dat laten de statistieken zien. In 1989 waren er nog 635 leden, nu rond de 400.
Beide oud-ambtsdragers beseffen echter dat ze de tijd niet mee hebben gehad. Het noordelijk deel van Friesland kampt met vergrijzing en gebrek aan werkgelegenheid. Daarbij is er ook de tijdgeest van de secularisatie. Reitsema: „Sociale media en mobiliteit maken dat jongeren zich minder hechten aan een plaatselijke gemeente. Er zijn er ook die vertrokken zijn naar de baptistengemeente van ds. O. Bottenbley in Drachten. Je ziet dat al deze factoren invloed hebben op de kerk en het geloofsleven.”
Kentering
Toch lijkt er een kentering te zijn. Er is sinds kort weer een jeugdouderling in de gemeente. Ds. A. A. L. Aalderink, in 2014 als kandidaat in de gemeente bevestigd, stelt: „Het is elke keer weer de uitdaging: hoe ben je als kerk relevant en breng je het Evangelie zo dat mensen zich aangesproken weten en ook jongeren beseffen: dit moet je horen.”
De predikant geeft zelf alle catechisaties. „Zo leer je de jeugd kennen en heb je de mogelijkheid om eerlijk met elkaar in gesprek gaan. Het is belangrijk dat jongeren beseffen dat er naar hen wordt geluisterd en dat de kerk een plek is waar ook zij terechtkunnen. Om dan samen te lezen in Gods Woord en te bidden dat door de Geest harten geopend worden voor het wonder van genade.”
Wijbenga geniet elke zondag van een „frisse” prediking waar hij als 70-jarige nog steeds van kan leren. Reitsema waarschuwt om niet te krampachtig en te bevragend met nieuwe ontwikkelingen om te gaan.
Zaterdag zijn er een herdenkingsdienst en een gezamenlijke maaltijd. ’s Middags staan er ontspannende activiteiten op het programma. Voor de gemeentedag zijn ook de buurtbewoners en de andere kerken in het dorp uitgenodigd. „We willen kerk zijn voor het gehele dorp en de omgeving”, aldus ds. Aalderink.
Honderd jaar cgk Zwaagwesteinde
De christelijke gereformeerde kerk (cgk) te Zwaagwesteinde bestaat honderd jaar. De gemeente wordt op 19 september 1916 geïnstitueerd. Het dorp is met de komst van de nieuwe kerk weer een godsgebouw rijker, naast dat van de hervormde en de doopsgezinde gemeente.
De gemeente groeit gestaag. Op Hemelvaartsdag 1925 wordt een nieuwgebouwde kerk met de naam Rehoboth in gebruik genomen. Ds. A. Gruppen is de eerste predikant. Hij wordt op 9 juli 1926 bevestigd. Tijdens zijn ambtsperiode groeit de gemeente van 138 naar 228 leden. Na zijn vertrek in 1935 wordt de gemeente gediend door de predikanten A. Zwiep, P. Zwier, J. W. de Bruin, W. de Joode, Joh. Kruis, H. H. Klomp, P. D. J. Buijs, H. D. Rietveld, B. Reinders, en, sinds 2014, A. A. L. Aalderink.
Lees ook in Digibron:
Zwaagwesteinde: bevestiging en intrede kand. A.A.L. Aalderink (De Wekker, 19-12-2014)
Voorouders speelden geen kerkje, maar zochten voedsel voor de ziel : Herdenkingsboekje over 75 jaar chr. geref. kerk Zwaagwesteinde (Reformatorisch Dagblad, 25-02-1992)
Chr. geref. kerk Zwaagwesteinde bestaat 75 jaar (Reformatorisch Dagblad, 20-09-1991)
Nieuwe kerk voor Chr. Geref. Zwaagwesteinde (Reformatorisch Dagblad, 16-12-1976)