Ban noemt bommen op Aleppo oorlogsmisdaad
VN-topman Ban Ki Moon heeft zondag tijdens een spoedzitting van de Veiligheidsraad zijn afschuw getoond over de aanhoudende aanvallen op Aleppo vanuit de lucht. Volgens hem zijn de bombardementen een oorlogsmisdaad. Na het einde van het bestand vorige week vielen er in de stad al zeker 180 doden.
Gevechtsvliegtuigen van het Syrische leger, dat wordt gesteund door de Russen, gooien boven de door rebellen gecontroleerde wijken in het oosten van de stad onder meer bommen af die bunkers kunnen vernietigen. De secretaris-generaal van de VN sprak van „barbaarse praktijken” en „oorlogsmisdaden” en riep op tot de-escalatie.
Scholen en ziekenhuizen kunnen volgens Ban alleen nog maar in kelders hun werk doen. „Dit soort bommen blaast geen bunkers op, maar roeit mensen uit die op zoek zijn naar de laatste toevluchtsoorden die hun nog resten. Het systematisch gebruik van zware vernietigingswapens in dichtbevolkte gebieden is een oorlogsmisdaad.”
Volgens rebellenleiders waren vooral oostelijke wijken in de stad het doelwit en zijn zeer zware bommen gebruikt die kraters sloegen. De opstandelingen denken dat de meeste luchtacties door Russische gevechtsvliegtuigen werden uitgevoerd. Rusland is een bondgenoot van de Syrische president Assad. Het opgelaaide geweld is voor velen een onaangename verrassing.
De Veiligheidsraad is daarom op verzoek van de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk bijeengeroepen voor een spoedzitting. Voordat Ban zondag het woord voerde, hadden de Amerikaanse afgevaardigde Samantha Power, haar Britse collega Matthew Rycroft en speciaal Syriëafgezant Staffan de Mistura zich in vergelijkbare bewoordingen uitgelaten over de noodsituatie die is ontstaan na het beëindigen van de wapenstilstand.
Power veroordeelde het Russische optreden in Syrië als „barbaars en niet gericht op de bestrijding van terrorisme.” De Rus Vitali Tsjoerkin verdedigde de regering in Moskou door te stellen dat in Syrië honderden gewapende troepen actief zijn, er overal in het land zonder aanzien des persoons beschietingen, aanslagen en bombardementen plaatshebben en dat een vredesproces daarom bijna onbegonnen werk is.
Het omstreden Aleppo is de grootste stad van Syrië. Bij het begin van de burgeroorlog telde de stad 2,7 miljoen inwoners. Het is nu al meer dan een maand omsingeld en slecht bereikbaar voor organisaties die humanitaire hulp bieden aan de bevolking.