Opinie

Column: Houvast na een zomer van angst

Daags na het afscheid van de zomer is het een goed moment om terug te blikken. Deze periode is vanwege de terroristische dreiging door Time Magazine betiteld als The summer of Fear, de zomer van de angst. Ik heb zelf het gevoel dat dit niet helemaal terecht is. Zeker, de aanslagen in Nice en Istanbul waren verschrikkelijk maar je kunt moeilijk beweren dat Europa de afgelopen drie maanden sidderend is doorgekomen. Eerder lijkt het omgekeerde het geval. Vanuit Syrië kwamen en komen aanhoudend berichten dat het kalifaat, de heilstaat van IS, op instorten staat. Het jihadistische regime loopt op zijn laatste benen.

Jan van Klinken
26 September 2016 11:37Gewijzigd op 16 November 2020 06:51
Rachid Kassim, een Frans lid van Islamitische Staat (IS) spreekt voor de Franse tv. beeld AFP
Rachid Kassim, een Frans lid van Islamitische Staat (IS) spreekt voor de Franse tv. beeld AFP

Betekent dit nu dat we de komende tijd weinig meer van IS te duchten hebben? Allerminst. Als ik Beatrice de Graaf moet geloven –en wie ben ik om dat niet te doen– zullen de strijders van het kalifaat zich op Europa richten zodra hun rol in het Midden-Oosten is uitgespeeld. De Graaf geniet in reformatorische kring bekendheid als ex-voorzitter van de Vereniging van Christen-Historici, is hoogleraar in Utrecht en maakt steeds meer naam als terrorisme-expert.

Ze gaf enkele weken geleden in het VARA-programma De Wereld Draait Door een interview dat om meer dan één reden opmerkelijk was. De top van IS is noodgedwongen van strategie veranderd, stelde De Graaf. De nieuwe strategie heet ”break the cross” (breek het kruis af) en is direct gericht op christenen. Uit een speciaal nummer van Dabiq, het onlinemagazine van IS, blijkt dat de kopstukken van de beweging zich de afgelopen tijd hebben toegelegd op het bestuderen van de Bijbel. Hun focus hebben de jihadisten verlegd van grond naar geloof. Wat ophanden is, is op basis van dit nummer van Dabiq niets minder dan een geloofsoorlog.

Wat kunnen we daar tegenover stellen, was de vraag van de presentator van het programma. De Graaf verwees naar bondskanselier Merkel, die onlangs dezelfde vraag voorgelegd had gekregen. Zij had gezegd: „Weer naar de kerk gaan en een beetje Bijbelvast zijn.”

Nogal soft, was de reactie van de presentator. Wat had je aan de kerk als je je in een warenhuis bevond waar een bom afging? Heel veel, was kort samengevat het antwoord van De Graaf. Haar beste vriendin woont in Brussel en nadat de terroristische dreiging in die stad was toegenomen, was ze er met gelijkgezinden in een kerk samengekomen om te bidden om moed zodat ze bij een aanslag anderen konden helpen in plaats van op de vlucht te slaan. „Dan komt het er op aan. Dan hebben we dat soort houvast toch nodig”, aldus De Graaf.

Het was lang geleden dat ik bij de VARA zo’n helder geluid had beluisterd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer