Buitenland

Obama hoeft zichzelf in Israëlisch-Palestijns conflict geen verwijten te maken

RD-correspondent Alfred Muller levert wekelijks vanuit Jeruzalem commentaar op gebeurtenissen in Israël. Vandaag: Obama, Netanyahu en Abbas hebben een dood punt bereikt.

24 September 2016 09:24Gewijzigd op 16 November 2020 06:50
Netanyahu (l.) en Obama in New York, woensdag. beeld AFP, Drew Angerer
Netanyahu (l.) en Obama in New York, woensdag. beeld AFP, Drew Angerer

Het is vaste prik in september. Obama, Netanyahu en Abbas steken een rede af voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Deze week was het weer zover. De Amerikaanse president Barack Obama besteedde slechts twee zinnen aan Israël en de Palestijnen. Israëliërs en Palestijnen 
zijn er beter aan toe als de Palestijnen aanstichting tot geweld verwerpen en de legitimiteit 
van Israël erkennen, betoogde Obama. Israëliërs moeten volgens hem erkennen dat ze niet permanent Palestijns land kunnen bezetten en bevolken.

De Palestijnse president Mahmud Abbas hield traditiegetrouw een jeremiade waarin hij felle kritiek uitte op Israël. Hij maakte zichzelf bovendien belachelijk met zijn oproep aan Groot-Brittannië om verontschuldigingen aan te bieden voor de Balfour-declaratie van 1917, waarin de Britten de Joden een Joods tehuis beloofden in Palestina.

Abbas vestigt zijn hoop helemaal op de internationale gemeenschap. De Palestijnen willen dat de Veiligheidsraad eind dit jaar een resolutie accepteert die de nederzettingen veroordeelt. Ook verwacht de Palestijnse president veel van een Frans initiatief. Dat werd eerder dit jaar door Parijs gelanceerd met het doel vastgelopen vredesproces weer vlot te trekken.

Netanyahu’s toespraak was optimistisch. Hij begon zijn betoog met een aanval op de ziekelijke vooringenomenheid tegenover Israël bij de Algemene Vergadering van de VN en andere VN-organisaties. Maar hij voorspelde ook dat de sfeer in de VN zal veranderen. Landen hebben Israël namelijk nodig voor de strijd tegen islamitisch terreur en vanwege technologische ontwikkelingen.

De Israëlische bewindsman riep Abbas op om de directe onderhandelingen met zijn land te herstarten. Hij nodigde hem uit om in de Knesset het woord tot het Israëlische volk te richten. Zelf is hij bereid om naar Ramallah te komen.

Maar het zal blijven bij een wensgedachte. De bilaterale weg is wat de Palestijnen betreft namelijk afgesloten. De Palestijnse premier Rami Hamdallah zei eerder dit jaar: „We hebben 22 jaar met de Israëliërs onderhandeld zonder concreet resultaat.” Maar van de internationale gemeenschap hoeven de Palestijnen niet te veel te verwachten. Die heeft de handen vol aan de opvang van vluchtelingen en het voorkomen van terreuraanslagen.

De waarheid is dat het uitgesloten is dat er iets wezenlijks zal gebeuren met Obama, Netanyahu en Abbas aan het bewind. Hun wegen zijn doodgelopen.

Obama heeft de afgelopen acht jaar niets bereikt in het Israëlisch-Palestijnse conflict. De acht maanden durende onderhandelingen in 2013 en 2014 onder leiding van minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) liepen op niets uit. Maar Obama hoeft zichzelf geen verwijten te maken. Niemand kan de partijen dwingen om de hulp en de adviezen van Washington te accepteren. Ze zullen zélf vrede moeten sluiten. Het wachten is op nieuwe leiders voordat zich nieuwe perspectieven openen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer