Ds. F. Mulder: Verdrukking in de wereld kan zegen meebrengen
„Wie Christus wil volgen en niet met de wereld meegaat, moet rekenen op verdrukking”, aldus ds. F. Mulder. „Daarin kan een zegen liggen.”
De predikant van de gereformeerde gemeente van Rhenen sprak gisteren op de 36e ontmoetingsdag in Ede. De bijeenkomst in de Open Hof trok ongeveer honderd bezoekers.
Ds. Mulder sprak over Mattheüs 5:10-12. „De boodschap van verdrukking staat haaks op die van de verkondigers van het welvaartsevangelie, die stellen dat alle ellende een gevolg is van ongeloof. Jezus zegt dat verdrukking en vervolging een zegen zijn.”
Verdrukking is niet ver weg, zei de predikant. „Ze kan komen als we ons niet aanpassen aan de wereldse normen. Christenen kunnen verdrukking verwachten als ze Christus willen volgen. Dat is de erfenis die Christus ons heeft nagelaten. Hij was veracht terwijl Hij goeddeed. Zou het ons dan te veel zijn als wij verdrukking en vervolging ontvangen?” Verdrukking kan een zegen meebrengen. „We kunnen van streek zijn als iemand vervelende mails stuurt. Er is maar weinig voor nodig om dan op net zo’n manier te reageren.” De predikant adviseerde dit niet te doen maar de „verdrukking” als een kastijding van God te zien en ermee naar de binnenkamer te gaan. „Als we het met God eens zijn, is de verdrukking een zegen.”
Ds. A. Verschuure, predikant van gereformeerde gemeente te Scherpenzeel, trok geestelijke lessen uit de dauw die genoemd wordt in Hosea 14:6 („Ik zal Israël zijn als de dauw”). Dauw komt van boven en viel in Israël voornamelijk in de diepte, aldus de predikant, die hierin de les over verootmoediging ziet.
Ook komt de dauw na de nacht. De predikant noemde nachten van ongeloof, twijfel, moedeloosheid, beproeving, loutering, ontdekking aan de zonde, strijd en aanvechting. „Zonder kennis van de ellende geen dauw van de verlossing”, zei hij. „Het wordt een wonder als het morgenlicht gaat rijzen en de gezegende Borg Jezus Christus het heilspad gaat wijzen.”
Als derde les noemde ds. Verschuure de stilte. „Je hoort het niet dauwen. God werkt gewoonlijk niet door kracht en geweld maar in bedaardheid en teerheid.”
Ds. C. L. Onderdelinden, predikant van de oud gereformeerde gemeente te Rijssen (Bevervoorde), ging uit van Romeinen 3:23-25.
In zijn uiteenzetting over de rechtvaardiging door het geloof haalde hij Psalm 32 aan, waar het onder meer gaat over het bedekt zijn van de zonde. Hij vindt de uitspraak „bedekte schuld is geen vergeven schuld” onjuist. „De schuld kan alleen maar bedekt worden door het bloed van Christus. Vergeving betekent dat God de zondaar de ongerechtigheid vergeeft, omdat de schuld is betaald door het bloed van Christus.”
De predikant sprak ook over de zalige ruil –een term die afkomstig is van Luther– waarbij de zondaar de gerechtigheid van Christus ontvangt en Christus de zonden van de zondaar op Zich neemt. „Het geloof steunt op Christus alleen. Alleen wie Christus door een waar geloof is ingelijfd, wordt zalig.”
De bijeenkomst werd afgesloten door ds. H. Zweistra, hersteld hervormd emeritus predikant te Urk. Hij mediteerde over Jesaja 41:1-13.
Lees ook in Digibron
„Positivisme neemt de plaats in van de vijf nieten” - verslag ontmoetingsdag 2015 (Reformatorisch Dagblad, 10-09-2015)
Gezelschap op ontmoetingsdagen (Reformatorisch Dagblad, 01-08-2015)
„IJzeren beproeving beste bewijs van genade” - verslag ontmoetingsdag 2014 (Reformatorisch Dagblad, 10-09-2014)
Geen feestkleding voor Mordechai - verslag ontmoetingsdag 2013 (Reformatorisch Dagblad, 11-09-2013)
Hij regeert, ook over de verkiezingen - verslag ontmoetingsdag 2012 (Reformatorisch Dagblad, 12-09-2012)