Binnenland

Geen feestbegroting voor ónze sector, zeggen organisaties

Tijdens Prinsjesdag is dinsdag de begroting voor volgend jaar gepresenteerd. Een overzicht van de maatschappelijke reacties.

Redactie binnenland
21 September 2016 11:15Gewijzigd op 16 November 2020 06:44
De Miljoenennota trekt te weinig geld uit voor ónze sector, zeggen maatschappelijke organisaties. beeld ANP, Bart Maat
De Miljoenennota trekt te weinig geld uit voor ónze sector, zeggen maatschappelijke organisaties. beeld ANP, Bart Maat

OUDEREN

Seniorenorganisatie ANBO:

„De koopkracht van gepensioneerden met middeninkomens komt verder onder druk te staan. Zij zijn extra kwetsbaar omdat zij door de harde inkomensgrenzen geen recht hebben op toeslagen, zoals huur- of zorgtoeslag. Ook lopen zij heffings- en ouderen­korting mis. Dat alles bij elkaar kan flink in de papieren lopen.”

ZORG

Patiëntenfederatie NPCF:

„Het kabinet presenteert een feestbegroting, maar wij vragen ons af voor wie. Kennelijk is er geld genoeg, alleen merkt de patiënt daar bitter weinig van. In een jaar waarin van alles kan, is er zelfs geen geld vrijgemaakt om het verplichte eigen risico in de zorg te verlagen.”

Zorgverzekeraars Nederland:

„Een goede zaak dat het kabinet het eigen risico in 2017 niet verhoogt en de geplande bezuiniging van 500 miljoen euro op de verpleeghuiszorg schrapt. Of de verwachte premiestijging van 3,50 euro per maand reëel is, zal de komende maanden blijken.”

ONDERWIJS

Verus, christelijke onderwijsvereniging:

„Verus waardeert dat de overheid extra gaat inzetten op het terugdringen van kansenongelijkheid. We zijn positief over de 15 miljoen voor onderwijs aan asielzoekers, al is ons nog onduidelijk of het begrote bedrag voldoende is.”

Algemene Onderwijsbond:

„Heel bijzonder dat het ministerie pocht met een investering van 200 miljoen euro en er niet bij meldt dat er elders 230 miljoen euro van het onderwijsbudget af is. Een bezuiniging is niet het eerste waaraan je denkt als de economie aantrekt.”

Landelijke Studentenvakbond:

„De regering neemt geen structurele maatregelen om de negatieve effecten van het leenstelsel te compenseren. Het kabinet pleit voor gelijke kansen in het onderwijs. Wat betreft het hoger onderwijs blijken dit loze woorden. Een paar lapmaatregelen vlak voor de verkiezingen zijn niet genoeg.”

VAKBONDEN

Maurice Limmen, CNV:

„Het kabinet deelt uit, maar hakt geen knoop door over de wankele positie van flexwerkers en zzp’ers op de arbeidsmarkt. Dat leidt tot concurrentie naar het putje van de arbeidsmarkt.”

Gijs van Dijk, FNV:

„Goed nieuws dat het kabinet de koopkracht wil verbeteren. Maar dit gebeurt met tijdelijke maatregelen, terwijl juist structurele oplossingen zoals het verhogen van het minimumloon nodig zijn.”

Christelijke vakorganisatie CGMV:

„Complimenten voor het kabinet, dat grote investeringen aandurfde en immense hervormingen op de rails zette, maar als cijfers het fundament van een gezonde samenleving vormen, komen we er met elkaar bekaaid van af. Nederland is geen optelsom van cijfers, getallen en percentages, maar de optelsom van burgers en hun waarden en normen.”

BEDRIJFSLEVEN

Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Nederland:

„Het kabinet gaat voorbij aan de economische situatie op een groot deel van het platteland. Wij willen breed investeren in de economie en meer financiële ruimte voor boeren en tuinders om in verduurzaming te kunnen investeren.”

Bouwend Nederland:

„Deze Miljoenennota is bepaald geen ‘feestbegroting’ voor miljoenen automobilisten, treinreizigers, scholieren in oude schoolgebouwen en ouderen in verouderde zorgcomplexen. Weliswaar gaan huishoudens erop vooruit, maar de broodnodige echte investeringen in infrastructuur blijven uit. Een gemiste kans voor duurzame werkgelegenheid, juist nu de crisis in de bouwsector wegtrekt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer