Landelijke zendingsdag HHK in teken ”Onderwijst al de volken”
„Ga dan heen, onderwijst alle volken, maak ze tot Mijn discipelen.” Het Evangelie van Jezus Christus heeft de kracht van dynamiet, aldus ds. G. Kater. „Het is sterk onderwijs.”
De predikant van de hersteld hervormde gemeente te Waarder was zaterdag een van de sprekers op de landelijke zendingsdag van de Hersteld Hervormde Kerk, in Expo Hoevelaken. De bijeenkomst, die zo’n duizend bezoekers trok, had als thema ”Onderwijst al de volken”. Ds. Kater: „De kracht van dat onderwijs verbreekt stenen harten.”
In Mattheüs 28 zegt Jezus tegen Zijn discipelen: „Mij is gegeven alle macht in de hemel en op aarde.” „Wat een bemoediging voor allen die mogen dienen in het zendingswerk”, aldus de predikant uit Waarder.
Het werk van een zendeling begint met verkondiging, stelde ds. Kater. „Markus schrijft: „Gaat heen in de gehele wereld, predikt het Evangelie.” Waar de prediking klinkt, klinkt het Woord van zonde en genade. Het Woord is een appel van de belovende God. Hij klopt aan de deur van gesloten zondaarsharten. Wie geloofd zal hebben en gedoopt zal zijn, zal zalig worden. We worden geroepen het Evangelie te verkondigen, in Nederland, in Suriname en in Malawi. De vrucht op het zendingswerk ligt onwrikbaar vast. God Zelf heeft het beloofd. Het is de vrucht van sterk onderwijs.”
Fakkel overdragen
„Gezonden worden, prediken, horen en geloven (Romeinen 10) vormen een gouden keten”, zei ds. J. C. den Ouden, predikant te Opheusden. Als voorzitter van de commissie Zending van de HHK merkte hij in zijn openingswoord op hoe Paulus in zijn afscheidsbrief aan Timotheüs de fakkel van het prediken van het Evangelie overdraagt. „Predik het Woord, zegt hij tegen Timotheüs, „Onderwijst alle volken.” Zo mag de boodschap voortgaan en mocht ook ds. Klopstra zaaien op de Bijbelschool in Malawi.”
Bijbelschool
De onlangs van het zendingsveld teruggekeerde ds. K. Klopstra werkte vijf jaar lang op de Bijbelschool in Malawi. „De HHK heeft daar geen project, we bedrijven daar zending”, aldus ds. Klopstra zaterdag. „De mensen in Malawi smachten naar het Woord van God. Dat Woord wil mensen bevrijden uit handen van de tegenstander.”
De Malawianen leven in schrijnende armoede, zei hij, in een cultuur die diep wordt misleid door satan. „Het Woord roept hen tot de genade, tot bevrijding, tot liefde in een land waar liefde nauwelijks bestaat. Ze moeten leren vertrouwen op de voorzienigheid van God en niet op geesten of fabels.”
De predikant merkte op dat Malawi geen onbeschreven zendingsblad is. Er is een kerk, met een kerkorde. „Op de Bijbelschool geldt voor ons: Onderwijs de onderwijzers. Ze moeten worden gevormd.”
Ze worden onderwezen in de kennis van het Woord, in Wet en Evangelie. Ds. Klopstra: „In de kerk in Malawi wordt de wet heel smal gepreekt. Veel voorgangers overtreden de wet. Wanneer de zonde niet wordt ontdekt, is het in hun ogen geen zonde. Wij leren op de Bijbelschool de wet geestelijk uit te leggen.”
De prediking wordt ook vaak verlegd naar andere dingen, zei hij, naar zingen en entertainment. „De relevantie van Gods eigen Woord moet niet gebracht worden in de contextuele benadering van Malawi. Ook moeten we niet onze zelfgenoegzaamheid exporteren naar het zendingsveld.”
Ds. C. J. P. van der Bas, tot voor kort predikant te Kruiningen, bereidt zich momenteel voor op zijn uitzending naar Malawi. Zendingspredikant ds. R. J. Oomen keert volgend jaar terug uit Malawi. Hij wordt niet opgevolgd. Het echtpaar H. C. Ju uit Dirksland –hij als organisatiedeskundige, zijn vrouw als onderwijzeres– wordt in het voorjaar van 2017 uitgezonden om de synode van de Reformed Presbyterian Church (RPC) in Malawi te adviseren richting „een duurzame vorm van zelfstandigheid.”
Bevel en belofte
In de middagbijeenkomst mediteerde ds. L. Treur, predikant te Veen, over Jesaja 41:1-14. „De woorden: „Wees sterk en vrees niet” klinken als een bevel”, zo zei hij; „Ik ben met u, Ik sterk u, ook help Ik u, ook ondersteun Ik u”, als een belofte. Zendingsarbeiders hoven niet te werken in eigen kracht. Alleen in Gods kracht kunnen ze staande blijven, zich vastklampend aan de belofte.”
Suriname
„Leren dienen.” Vanuit die houding vertelde ds. A. Meuleman over zijn werk als zendingspredikant in Powakka in Suriname. „Alles is daar zo anders dan hier in Nederland.”
De predikant gaf aan veel weerstand te ondervinden vanuit de Rooms-Katholieke kerk. „Onze kerk wordt wel de „slaapkerk” genoemd, omdat je er niets mag, wordt gezegd. Elke zondag is het weer spannend hoeveel mensen er naar de kerk komen. Er zijn er die hunkeren naar het Woord van God, maar voor sommigen gaan andere dingen voor. Met Hemelvaartsdag kwamen er vier mensen naar de dienst.” Ds. Meuleman wil echter „dienen door te zaaien en door niet achterom te kijken.”
Lees ook in Digibron
„De deur naar Malawi is niet gesloten” – interview met ds. K. Klopstra in Reformatorisch Dagblad (29 augustus 2016)
„Predikant is als een soldaat” – verslag van de zendingsdag 2015 van de Hersteld Hervormde Kerk in Reformatorisch Dagblad (21 september 2015)
„Vergeet zendingswerk in Suriname niet” – interview met ds. C. J. P. van der Bas in Reformatorisch Dagblad (27 september 2014)