Economie

IMF voorziet groei wereldeconomie

De wereldeconomie trekt flink aan. Wel liggen er enkele gevaren op de loer. Vooral de dreiging van terroristische aanslagen en de stijgende olieprijs zijn reden tot zorg.

ANP
22 April 2004 10:42Gewijzigd op 14 November 2020 01:09

Dat blijkt uit de World Economic Outlook, het halfjaarlijkse rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) met economische vooruitzichten.

Het IMF heeft in het rapport zijn groeiprognoses flink naar boven bijgesteld. Het afgelopen halfjaar groeide de wereldeconomie gemiddeld 6 procent op jaarbasis, het hoogste groeitempo in vijf jaar. De groei is vooral sterk in de Verenigde Staten, waar de regering-Bush een reeks belastingverlagingen doorvoerde. Ook het tempo in Azië is niet gering. Azië heeft zich goed hersteld van de SARS-epidemie, die begin 2003 uitbrak.

Deze ontwikkeling zet zich de komende tijd voort. Uit het rapport, dat aan de vooravond van de voorjaarsvergadering van IMF en Wereldbank is gepubliceerd, blijkt dat de wereldeconomie dit jaar 4,6 procent zal groeien en volgend jaar 4,4 procent. In beide gevallen is dat 0,6 procentpunt hoger dan in de vorige raming van september 2003 naar voren kwam. De groei van 2003 kwam uit op 3,9 procent.

In de VS komt de economische groei dit jaar uit op 4,6 procent, tegen 3,1 procent in 2003. In China groeit de economie dit jaar iets minder dan vorig jaar, maar nog altijd 8,5 procent. Opvallend is verder dat het herstel van de Japanse economie lijkt door te zetten. Het IMF verwacht nu voor 2005 een groei van 1,9 procent, terwijl het eerst rekening hield met stagnatie.

De eurozone steekt hier schril bij af. Hoewel de bedrijfsinvesteringen aantrekken, loopt het met de consumentenbestedingen nog niet storm. Dit jaar zal de groei in de eurolanden 1,7 procent bedragen en volgend jaar 2,3, aldus het IMF. Deze cijfers wijken nauwelijks af van eerdere prognoses.

Voor Nederland verwachten de onderzoekers een groei van 1 procent dit jaar en 2 procent volgend jaar. Het Centraal Planbureau ging in eerdere berekeningen uit van respectievelijk 1,25 en 1,5 procent.

Het Internationaal Monetair Fonds uit in de World Economic Outlook zijn zorg over enkele zaken die de groei zouden kunnen verstoren. Zo is de dreiging van het terrorisme nog steeds aanwezig, zeker na de aanslagen in Madrid. Ook de hoge olieprijs is een punt van zorg. De prijs is onder meer gestegen door de hoge vraag en de relatief geringe voorraden.

Verder wijst het IMF op onevenwichtigheden, waarmee het vooral doelt op de overheidstekorten in de VS enerzijds en de overschotten in Aziatische landen anderzijds. Omdat het tekort op de Amerikaanse lopende rekening de komende jaren maar mondjesmaat afneemt, sluit het IMF een verdere koersdaling van de dollar niet uit. Een plotselinge verandering (lees daling) acht het IMF niet wenselijk, omdat dat onrust op de financiële markten zou kunnen veroorzaken.

Het IMF meldt verder dat de groei in de VS de komende tijd meer en meer zal afhangen van wat er op de arbeidsmarkt gebeurt. Er zijn tekenen dat het aantal banen toeneemt, maar die trend moet zich wel doorzetten. De opstellers van de World Economic Outlook verwachten dat de rente in de VS in de tweede helft van dit jaar omhoog zal gaan. Nu staat die op een historisch laag peil. In de eurozone blijft het rentetarief dit jaar vermoedelijk ongewijzigd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer