MS-patiënten gaan anders eten tijdens experiment
Zo’n 200 Nederlandse MS-patiënten gaan in de tweede helft van september meedoen aan een experiment met pure voeding „zonder pakjes en zakjes.” Het ”Eet Anders Experiment” wordt georganiseerd door de stichtingen MS-Anders, Voeding Leeft en het Louis Bolk Instituut. Drie neurologen begeleiden het onderzoek.
„We willen kijken of deze manier van eten invloed heeft op de kwaliteit van leven, vooral op de vermoeidheid waar veel MS-patiënten last van hebben”, zegt Barbara Kerstens van Voeding Leeft. Er wordt ook gekeken naar andere symptomen, zoals geheugenfunctie, concentratie, gevoelloosheid en verlamming. Medicijnen hebben daarop onvoldoende invloed. De vraag is of andere voeding een rol kan spelen bij vermindering van deze ziekteverschijnselen. Wetenschappelijk is er nog weinig bekend over het effect van voeding op MS. „Zo’n 450 mensen wilden meedoen, dus er moest geloot worden omdat het plan voorziet in vier groepen van zo’n vijftig deelnemers”, aldus Kerstens. Ze gaan drie maanden lang, onder leiding van een coach, anders eten dan ze gewend zijn. Pakjes en zakjes gaan in de ban. Ze krijgen gevarieerde menu’s met verse producten, zo min mogelijk fabrieksmatig geproduceerd, geraffineerd of voorbewerkt. Na een maand gaan de deelnemers zelf aan de slag, de coaches blijven dan meer op afstand. Sinds begin dit jaar volgen 150 reumapatiënten van het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven een onbewerkt eetpatroon. De eindresultaten zijn nog niet bekend, maar de deelnemers zeggen meer energie te hebben, beter te slapen en minder stram wakker te worden, aldus Kerstens.
Voor mensen met diabetes type 2 ontwikkelde Voeding Leeft het programma ”Keer diabetes om”. De deelnemers gebruikten na verloop van tijd minder medicijnen. Sommigen kwamen er helemaal van af. Ook voelden ze zich fitter, zo meldde de Leidse diabetoloog prof. dr. Hanno Pijl eerder dit jaar in deze krant.