Oppositie verwacht extra huurverhoging
De fracties in de Tweede Kamer van PvdA, Groenlinks en SP vrezen dat de huurders vanaf volgend jaar de rekening betalen van de ’magere’ beperking van de huurverhoging, die voor 2004 is afgesproken. De verwachting bij de oppositie is dat de huurders straks met extra huurverhogingen geconfronteerd zullen worden.
De woningcorporaties hebben met minister Dekker van Volkshuisvesting afgesproken de huren dit jaar gemiddeld niet meer te laten stijgen dan 2,9 procent. Ook leggen de corporaties voor één keer 30 miljoen euro op tafel om mensen met huursubsidie een extra bijdrage te geven. Deze gemiste inkomsten voor de verhuurders zullen later worden gecompenseerd. Op welke manier dat moet gebeuren, wil de minister uitwerken in het nieuwe huurbeleid voor na 1 juli 2005.
Volgens de Nederlandse Woonbond, die eerder al weigerde in te stemmen met het akkoord, zal eenderde van de huurders ondanks de gemaakte afspraken toch een grotere huurverhoging dan 2,9 procent krijgen voorgeschoteld. Lijstaanvoerder Flevoland komt uit op een gemiddelde stijging van 3,17 procent.
Dat de verhuurders zich niet aan de afspraken houden wijst de vereniging van woningcorporaties Aedes van de hand. Het gaat volgens Aedes om een ’gemiddelde’ huurverhoging, waarbij de corporaties het recht houden daar iets boven of onder te gaan zitten wanneer de huurhuizen bijvoorbeeld nieuw of iets duurder zijn.
De Tweede Kamer kibbelde woensdag mede met de cijfers van de woonbond in de hand over de waarde van het bereikte akkoord over de huurmatiging. CDA–Tweede–Kamerlid Van Bochove, wiens motie de minister naar de onderhandelingstafel stuurde om een ’substantiële’ huurmatiging af te dwingen, is tevreden, omdat er stappen zijn gezet. Hij karakteriseert de ontevredenheid van de oppositie als nukken van „rupsje nooitgenoeg".
Depla van de PvdA becijfert echter een daling van 0,1 procent van de gemiddelde huurstijging en vindt dat „niet zo’n groot resultaat". „Het was al een slappe motie en hij is nu slap uitgevoerd. Ik ben teleurgesteld dat u daar zo gemakkelijk over doet", hield ook Van Gent van Groenlinks Van Bochove voor. Zeker omdat is afgesproken dat de verhuurders straks worden gecompenseerd, vreest de oppositie voor een ’sigaar uit eigen doos’ voor de huurders.
Hoewel de Kamer aandrong op duidelijkheid over hoe de corporaties straks hun geld terugzien, kon de minister die niet geven. Dat maakt deel uit van het nieuwe huurbeleid, waar nu aan wordt gewerkt. Betaalbaarheid van woningen en wat duurdere en goedkopere (huur)woningen naast elkaar in één wijk zullen volgens Dekker in dat beleid „gegarandeerd" worden. Eind mei zal de minister haar eerste plannen voor dat nieuwe beleid aan de Kamer presenteren. Daarbij zegde zij toe volgens het akkoord dit najaar te controleren of de verhuurders zich aan de gemaakte afspraken van huurmatiging hebben gehouden.
Duidelijkheid was er in ieder geval voor de huurders, die wegens een renovatie of vernieuwingsproject (tijdelijk) moeten verhuizen. Zij kunnen volgens een nieuwe wet rekenen op een verhuisvergoeding van tenminste 5.000 euro, zo maakte Dekker woensdag bekend.