Leegloop vermeende Gülenscholen onaanvaardbaar
Direct na de mislukte coup in Turkije, op 15 juli, bestond de vrees dat de spanningen tussen Erdogan- en Gülenaanhangers zouden overslaan naar ons land. Die vrees is inmiddels terecht gebleken.
In Zaandam weten ze er het nodige van. De plaatselijke islamitische basisschool De Roos zag afgelopen weken meer dan 150 leerlingen vertrekken, omdat de school banden zou hebben met Gülen, de aartsvijand van Erdogan en volgens de Turkse regering het brein achter de staatsgreep.
Ook op andere vermeende Gülenscholen, onder andere in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Arnhem, zijn kinderen vertrokken. Het gaat inmiddels om in totaal bijna 600 leerlingen. Het einde van de uittocht is nog niet in zicht.
In Zaandam loopt de kwestie hoog op, mede door toedoen van een handvol moeders die via Facebook en WhatsApp basisschool De Roos neerzetten als „een school van landverraders.” Harde bewijzen voor deze beschuldiging blijven tot nu toe achterwege, maar het kwaad is geschied. De Roos is gebrandmerkt als Gülenschool, hoewel de schoolleiding ontkent banden met de in de VS wonende Turkse geestelijke te hebben.
De moeders zetten andere ouders onder druk om ook hun kinderen van school te halen. Met succes. Dat De Roos dit niet over z’n kant laat gaan, is te begrijpen. De school mist inmiddels een derde van het aantal leerlingen. Dat hakt erin: financieel, personeel en organisatorisch. Terecht dat de schoolleiding de rechter inschakelde om de moeders te dwingen te stoppen met hun anticampagne.
De rechter oordeelde vorige week dat beide partijen eerst met elkaar moesten proberen eruit te komen. Inmiddels zijn er twee gesprekken geweest, maar die hebben niets positiefs opgeleverd. Dus moet de rechter er alsnog aan te pas komen. En daarmee heeft hij een netelige kwestie op z’n bord liggen.
Aan de ene kant hebben ouders in ons land keuzevrijheid om een school te zoeken voor hun kind die het beste bij ze past. Die vrijheid wordt om allerlei redenen gekoesterd, niet het minst door ouders die een school op religieuze grondslag voor hun kind willen. Die afweging zal zwaar wegen voor de rechter, omdat het over een grondrecht gaat: de vrijheid van onderwijs.
Aan de andere kant is het niet te accepteren dat scholen in ons land worden leeggezogen door hoogoplopende spanningen als gevolg van een mislukte staatsgreep in een ander land. Dat is de wereld op z’n kop. Zeker zolang de beschuldiging ”een Gülenschool” te zijn niet wordt onderbouwd met harde bewijzen.
En dan nog. De Turkse ouders die ooit besloten hun kind naar De Roos te sturen, hebben geweten, als het goed is, waar ze aan begonnen. Het is ronduit vreemd dat ze nu, na de gebeurtenissen in Turkije, zo’n stampij maken. Nog afgezien van het feit dat in deze kwestie een meningsverschil tussen volwassenen over de rug van kinderen wordt uitgevochten. Dit heeft een negatieve invloed op het imago van de Turkse gemeenschap in Nederland.