Het godsdienstlokaal van Elst
Tabakplantster Aartje Cornelia van Wijk liet in 1916 aan de Houweg in het Utrechtse Elst een ”godsdienstlokaal” bouwen. Op 7 september 1916 werd de eerste steen gelegd. Een jaar later verkocht ze het aan de oud gereformeerde gemeente ter plaatse. Het lokaal is een eeuw oud.
Het gebouwtje staat in de lengterichting langs de Houweg. Achter de kerk bevinden zich de parkeerplaats, het fietsenhok. Aan de achterzijde zit ook de deur naar de kerkenraadskamer. In de consistorie is ruim plaats voor een tafel met zes stoelen, een klein keukentje en een boekenkast met prekenboeken van ds. C. Smits, Wulfert Floor, oefenaar W. van Leeuwen, vader Smijtegelt en de catechismusverklaring van Ferré en Brinkman.
Diaken (tevens scriba) J. H. Goudzwaard doet de deur naar de kerkzaal open. Aan de noordelijke zijde bevindt zich de kansel, met links ervan een kerkenraadsbank die niet in gebruik is, en rechts een kerkenraadsbank voor de drie diakenen. De gemeente heeft al enkele jaren geen ouderlingen, zegt de scriba. „R. van Ommeren was de laatste ouderling. Hij overleed in 2013. We hebben wel geprobeerd in dit ambt te voorzien, maar dat is tot op heden niet gelukt. Dus de diakenen leiden de dienst en lezen de preken.”
Naast de preekstoel hangen twee collectezakken met lange stokken aan de muur. In het liturgisch centrum staan een lezenaar en een kleine doopvont. Achter in de kerk, boven de entreeruimte, staat een nieuw Johannusorgel. Aan het plafond hangen twee rijen van vijf kroonluchters.
Doordeweekse diensten
De oud gereformeerde gemeente in Nederland te Elst telt zo’n 145 leden en doopleden. De kerk biedt plaats aan ongeveer 180 kerkgangers. „Het gebeurt een enkele maal bij doordeweekse diensten dat de kerk te klein is. Dan zitten de mensen dus ook nog in de consistorie. Maar dat komt weinig voor. Want mensen die doordeweeks een oud gereformeerde dienst willen bijwonen, kunnen in deze buurt veel kanten op: naar Achterberg, Rhenen, Overberg, Leersum, Langbroek of Lienden.”
In 2005 en 2006 werd de kerk verbouwd en met meer dan 7 meter in lengte uitgebreid. Er kwamen zo’n zeventig zitplaatsen bij, een nieuw entreepartij en een nieuwe consistorie.
Andere kerken
De contacten met de andere kerken in Elst zijn goed. „We hebben hier ook een hervormde gemeente, een hersteld hervormde gemeente en een gereformeerde gemeente in Nederland. In september houden we bijvoorbeeld met elkaar een actie voor de voedselbank. En we hebben dit voorjaar samen een brief gestuurd naar de winkel van Albert Heijn op het dorp. Die is zondags nog steeds gesloten. Daarvoor hebben we onze waardering uitgesproken. Het is toch mooi als je zulke dingen samen kunt doen.”
De schuur van Krijn Nagel
De precieze datum waarop de gemeente is ontstaan, is niet bekend. Aan het einde van de negentiende eeuw kwam er al een groepje kerkgangers bijeen om te luisteren naar ds. J. van Leeuwen. Die bijeenkomsten werden nog gehouden in een schuur van Krijn Nagel, tegenover de Veerweg. In 1916 werd oefenaar J. Vijverberg uit ’s-Gravenhage beroepen. Toen hij het beroep had aangenomen, werd het godsdienstlokaal van Aartje van Wijk gekocht. Pas in 1958 werd de gemeente opgenomen in het verband van de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland.
----
Een beroep op ouderling Melis Versteeg
In de jaren zestig van de vorige eeuw was Melis Versteeg, in het dagelijks leven militair, ouderling in Harderwijk. Elst bracht een ”beroep” op hem uit, „om als ouderling in haar midden te komen arbeiden.” Versteeg aanvaardde de beroeping en kwam. De weg was hem duidelijk aangewezen. Hij zei ervan: „Ik weet hoe ik hier gekomen ben.” Hij werd bevestigd met de woorden uit 1 Petrus 4:10.
Versteeg was niet alleen druk met elke zondag voorgaan en bezoeken afleggen, maar ook met catechiseren, in Elst, in Lienden (op maandagavond), Overberg (op donderdagavond) en Doorn (op vrijdagavond). Versteeg was van 1970 tot 1998 de enige ouderling. Vanwege zijn zwakke gezondheid moest Versteeg toen, op 86-jarige leeftijd, zijn ambt leerleggen. Versteeg overleed in 2006.
Lees ook in Digibron
Ogg Elst heropend (Reformatorisch Dagblad, 13-06-2006)