Wegwijzer aan de reliboulevard in Almere
Over de kerkzaal in het nieuwe Missie Centrum van christelijke gemeente De Wegwijzer in Almere is goed nagedacht. Die is halfrond, zodat voorganger André Meulmeester „alle bezoekers goed in de ogen kan kijken.” En heeft aan weerszijden metershoge ramen. „Zo verlies ik de stratenmaker buiten niet uit het oog die verloren gaat als hij Jezus niet kent.”
De reliboulevard. Zo wordt de Evenaar in Almere wel genoemd. Naast een moskee en een boeddhistische tempel staat er sinds kort ook een kerk: het Missie Centrum van christelijke gemeente De Wegwijzer.
Een markant gebouw. Zwart en vierkant, met op de gevel een groot verlicht kruis. „Ons eerste ontwerp was minder opvallend”, licht Meulmeester (47) toe, „maar van de gemeente Almere mochten we wel wat zichtbaarder zijn.”
In de ruime en lichte ontvangsthal van het Missie Centrum –de hele gevel is van glas– ruikt het naar verf en nieuw tapijt. Vrijwilligers zijn bezig met het schilderen en ophangen van de laatste planken in het boekwinkeltje van de gemeente. Dat bevond zich eerst in een ander gedeelte van Almere, maar verhuist nu naar het nieuwe kerkgebouw.
Dozen met boeken en molens met wenskaarten staan kriskras door de hal. In de boekhandel kunnen bezoekers terecht voor een Bijbel, boek, cd of cadeau. Maar ook om een DHL-pakket op te halen of te laten bezorgen. Die combinatie werkt heel goed, zegt Meulmeester. „Sommige bezoekers stellen vragen over het christelijk geloof, kopen een Bijbel of raken via een folder of gesprek geïnteresseerd in onze gemeente.”
De boekhandel is de oudste activiteit van De Wegwijzer in Almere. Initiatiefnemers waren 22 jaar geleden ds. C. G. Vreugdenhil, destijds verbonden aan de gereformeerde gemeente in Lelystad, zijn schoonzoon André Meulmeester en evangelist Willem den Hertog. Zij ervoeren de roeping om het Evangelie te brengen aan de inwoners van Almere. Het drietal „wist zich gesterkt” door de belofte van God uit Handelingen 18:9 en 10: „Zijt niet bevreesd, maar spreek en zwijg niet. Want Ik ben met u, en niemand zal de hand aan u leggen om u kwaad te doen, want Ik heb veel volks in deze stad.”
Wat begon met kinderwerk en een boekwinkel groeide uit tot een christelijke gemeente met ruim 500 bezoekers van 30 nationaliteiten. De basisschool waar de gemeente samenkwam was te klein, zodat de kerkenraad van De Wegwijzer na onderzoek besloot tot nieuwbouw.
Het nieuwe Missie Centrum is niet alleen een kerk, maar een multifunctioneel gebouw. In de hal, waar nu slechts enkele verdwaalde tafels en stoeltjes staan, opent stichting Ontmoeting een lunchroom, gerund door jongeren die ontspoord zijn en in een re-integratietraject zitten. Bezoekers kunnen er zes dagen per week terecht voor koffie of een broodje. Meulmeester: „Dit moet de huiskamer van de buurt worden.”
In het midden van de ontvangsthal komt een balie, waar mensen uit de buurt terechtkunnen met allerhande vragen over hun financiële situatie, hun gezondheid of praktische zaken. „In Almere-Haven hebben we inmiddels ruime ervaring met zo’n diaconale wijkwinkel.”
Verder bevinden zich in het gebouw een stiltecentrum, een kind- en een jongerencentrum, een studio, diverse onderwijslokalen en een aantal kantoren. Huurders daarvan zijn onder meer verslavingszorg Terwille en 222 Ministries, een organisatie die christelijke radioprogramma’s voor Iraniërs maakt.
Hart van het Missie Centrum is het auditorium dat plaats biedt aan 500 bezoekers. Met een halfrond podium, metershoge ramen en aan de muur een groot houten kruis. „De spreker staat bij ons niet op een verhoging, maar tussen de mensen. Hij kan iedereen in de ogen kijken, maar ziet door de ramen ook wat er zich in de wereld afspeelt. We zijn hier niet om alleen ons eigen feestje te vieren.”
Onder het podium bevindt zich een bassin, dat gebruikt kan worden tijdens doopdiensten. „Nieuwe leden die als kind niet zijn gedoopt, dopen wij door onderdompeling. Net zoals dat gebeurt bij andere zendingsgemeenten in Nederland en in het buitenland.” Zelfs een kleedkamer voor de dopelingen ontbreekt niet.
In twintig jaar tijd is er nu een grote christelijke gemeente in Almere met een ruim en modern kerkgebouw. Is De Wegwijzer een succesverhaal?
„Toen 22 jaar geleden de boekwinkel in Almere openging, kopte de lokale krant: ”De Wegwijzer, een wonder van God”. Dat blijft het. God is aan het werk in Almere en wij zijn daar door genade bij betrokken. Hij hielp ons door de jaren heen. Als wij een verkeerde afslag hadden genomen, had het heel anders kunnen lopen.”
Noemt u eens zo’n afslag?
„Onze gemeente is ontstaan uit evangelisatiewerk van de gereformeerde gemeente in Lelystad. Kerkrechtelijk bleek het niet mogelijk te zijn om ons bij de Gereformeerde Gemeenten aan te sluiten. Ook andere wegen liepen op niets uit, zodat we besloten om zelfstandig door te gaan. Een moeilijk besluit, omdat ik droomde van een missionaire gemeente die tot zegen is voor de hele gereformeerde gezindte. Achteraf bezien denk ik: Het heeft zo moeten zijn. Als vrije gemeente hebben wij ons kunnen ontwikkelen tot wie we zijn: een brede, multiculturele kerk met een hart voor Almere.”
Soms besloot de kerkenraad op de rem te trappen, maar bracht God weer nieuwe dingen op zijn pad, zegt Meulmeester. „Leden van onze gemeente gaven taalles aan vrouwen in een wijk van Almere. Twee deelneemsters, moslimvrouwen, bleken erg geïnteresseerd in het christelijk geloof. Zo zelfs dat ze tijdens de taalles besloten de Bijbel te bestuderen. Al hakkelend lazen ze Johannes 3:16 voor, toen ik eens langskwam. Inmiddels geven gemeenteleden ook taalles aan mannen uit de wijk en organiseerden ze er in augustus een drukbezochte vakantiebijbelclub. Als gemeente hebben we hier niet om gevraagd en er niet naar gezocht. We geven enkel vorm aan een beweging die gaande is in Almere.”
De velden in Almere zijn dus wit om te oogsten?
„Ja, dat zou ik zo wel durven zeggen. Vanuit de wijk die ik net noemde, komen nu al aanvragen bij ons binnen om kerstvieringen op basisscholen te verzorgen. Mensen hebben honger naar het Woord van God. Ze weten vrijwel niets van de Bijbel en staan open voor onderwijs. Tot onze grote verwondering en dankbaarheid.”
Wat vindt u het mooiste van uw werk bij De Wegwijzer?
„Het mooiste vind ik het om een wegwijzer naar de Heere Jezus te zijn. Daarom heb ik op de galerij van de nieuwe kerkzaal een stoel apart laten zetten. Zodat ik die ene, die Jezus nog niet kent, in het oog houd tijdens mijn preken. Mijn vrouw Jorina en ik hebben hier mensen zien veranderen van onbeschoft ongelovig –bezig met reiki en andere occulte zaken– in lieve kinderen van God. Een man die mij vroeg: „Je gelooft toch niet in de letterlijke tekst van de Bijbel?” is nu het meest enthousiaste lid. Alle activiteiten in de kerk zijn goed en nuttig, maar als ze er niet toe leiden dat mensen Jezus leren kennen, moeten we ermee stoppen.”
De gemeente bestaat uit meer dan dertig nationaliteiten, deels afkomstig uit andere kerken. Waaruit blijkt het gereformeerde karakter van De Wegwijzer?
„Er is inderdaad sprake van een enorme verscheidenheid aan culturen binnen De Wegwijzer. Sommigen hebben een evangelisch-charismatische achtergrond, anderen een gereformeerde of onkerkelijke. Als het gaat om de gereformeerde belijdenis – daarover is bij ons geen discussie mogelijk. We baseren ons op zes geloofsbelijdenissen: drie oecumenische en drie reformatorische. We hebben die uitgewerkt in een handboek over het gereformeerd belijden. Over andere zaken verschillen we van mening. Er zijn evangelische leden die geen voorstander zijn van de kinderdoop. En charismatischen die meer ruimte willen voor de gaven van de Geest. Wij proberen elkaar te respecteren en ons te richten op wat ons verbindt.”
In hoeverre hangt het werk bij De Wegwijzer af van uw persoon?
„Mijn rol is in de loop der jaren steeds meer veranderd van evangelist in manager.” Meulmeester pakt er een organogram bij van de gemeente en wijst op de bovenste zes vakken. „Die mensen stuur ik aan. Ik voer maandelijks coachingsgesprekken met hen. Verder ga ik ’s zondags voor, geef Bijbelcursussen en doe nog wat crisispastoraat. Als ik wegval, kan er morgen een sollicitatieprocedure opgezet worden voor een voorganger. Het liefst zou ik niet te veel uitvoerende taken meer hebben, maar volledig aan de slag gaan als coach, als inspirator in de gemeente.”
Wat is uw droom voor Almere?
„In Almere heeft iedere inwoner in vijf minuten een bushalte binnen zijn bereik. Wij willen dat elke Almeerder binnen tien minuten van zijn voordeur een gemeenschap van Gods liefde en genade ontmoet. Omdat dit een opstapplaats kan zijn om het Koninkrijk van God binnen te gaan. Inmiddels hebben we negentien huisgroepen verspreid over de stad. Maar ook diaconale steunpunten, buurthuizen en andere voorzieningen waarmee we mensen kunnen helpen.”
Is het Missie Centrum over een paar jaar dan niet te klein?
„Ja, dat wordt het. Maar we willen geen megagemeente worden waarin heel Almere ’s zondags naar de wijk Buiten moet komen. Mijn droom is dat er in elke wijk van Almere een eigen kerk ontstaat. In de wijken Haven en Poort vindt nu op zondagmiddag al een bijeenkomst plaats.”
----
André Meulmeester
André Meulmeester werd geboren in Vlissingen. Op 18-jarige leeftijd „wist hij zich geroepen” tot het werk in Gods Koninkrijk. Na zijn huwelijk met Jorina Vreugdenhil verhuisde hij in 1994 naar Almere. Zijn schoonvader, ds. C. G. Vreugdenhil, was inmiddels predikant van de gereformeerde gemeente te Lelystad. Uit evangelisatiewerk van die gemeente ontstond evangelisatiepost De Wegwijzer in Almere. Meulmeester werkte als evangelist bij de post. Omdat het niet lukte om kerkelijk onderdak te vinden bij een gereformeerd kerkverband ging De Wegwijzer in 2002 zelfstandig verder en werd Meulmeester voorganger van de gemeente.
De gemeente opent zaterdag een nieuw multifunctioneel kerkgebouw. De opening van het Missie Centrum wordt verricht door CU-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Segers en D66-wethouder Peeters. ’s Middags is er open huis. Zondag vindt de eerste kerkdienst plaats.
Almere is een stad met 198.000 inwoners, met een geplande groei naar 350.000. Slechts 3 procent van de Almeerders gaat naar de kerk.
Lees ook in Digibron
Wijkpastor in Almere bevestigd (Reformatorisch Dagblad, 22-02-2016)
Missiecentrum Almere (Reformatorisch Dagblad, 05-08-2015)
Binnen tien minuten toegang tot Evangelie : Wegwijzer wil alle inwoners Almere bereiken (Reformatorisch Dagblad, 05-12-2009)
Preken in de bouwput (Reformatorisch Dagblad, 23-03-2006)
Meulmeester in Almere bevestigd (Reformatorisch Dagblad, 02-12-2002)
De Wegwijzer in Almere zelfstandig (Reformatorisch Dagblad, 31-10-2002)
Almere krijgt christelijke boekhandel (Reformatorisch Dagblad, 02-12-1994)