Economie

Aandelenmarkten zullen gaan stijgen

In Amerika lijkt het ergste economische leed achter de rug, maar in Europa loopt het beeld sterk uiteen. Duitsland boert nog achteruit, Frankrijk laat een robuust herstel zien, terwijl het in Nederland kan vriezen en dooien. De verwachting is dat de aandelenmarkt de komende maanden toch gaan stijgen.

Redactie economie
15 February 2002 22:49Gewijzigd op 13 November 2020 23:25

In Groot-Brittannië werd dinsdag bekend dat de inflatie in januari ten opzichte van de maand daarvoor was gestegen van 1,9 procent naar 2,6 procent. Daarmee steeg de Britse inflatie in januari tot het hoogste niveau in bijna drie jaar. Door het tegenvallende cijfer is een laatste renteverlaging volgens Effectenbank Stroeve nu definitief van de baan.

Woensdag bleek dat de Amerikaanse detailhandelsverkopen waren gestegen. De behoorlijke toename, die voornamelijk te danken was aan de relatief sterke arbeidsmarkt in Amerika, geven nogmaals aan dat vooral de consument de Amerikaanse economie heeft behoed voor een al te sterke terugval.

Donderdag werd bekend dat in Duitsland de detailhandelsverkopen fors waren afgenomen, terwijl er juist een toename werd verwacht.

Het CBS publiceerde donderdag cijfers over de Nederlandse economische groei. In het vierde kwartaal van 2001 kwam de Nederlandse economie wederom geheel tot stilstand. Voor heel 2001 bedroeg de groei 1,1 procent, de laagste groei sinds de recessie van 1993. De Nederlandse economie is een zeer open economie die sterk afhankelijk is van de export naar Duitsland en de VS. Vooral deze export had te lijden onder de terugval van de wereldhandel. Nederland zal echter ook als een van de eerste landen profiteren van een aantrekkende economie in de VS. Stroeve verwacht dit in de eerste helft van 2002.

In de VS werden gistermiddag nog een aantal interessante cijfers gepubliceerd. In januari nam de industriële productie af met 0,1 procent, tegen een daling van 0,3 procent in december. Dit is de kleinste daling sinds juli 2001 en het lijkt er dus op dat het ergste leed in de industrie is geleden.

Volgende week worden er ook weer verschillende economische ’ijkpunten’ gepresenteerd. Dinsdag publiceert het CBS de werkloosheidscijfers over de maand januari. De werkloosheid in Nederland bevindt zich in vergelijking met Europa op een zeer laag niveau. Ook in historisch perspectief ligt de Nederlandse werkloosheid zeer laag. Bij een aantrekkende economische groei zal de arbeidsmarkt in Nederland snel een remmende factor zijn en kunnen (te) hoge looneisen de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven aantasten.

Woensdag wordt in de VS het inflatiecijfer over de maand januari gepubliceerd. Afgelopen week suggereerden twee bestuursleden van het Amerikaanse stelsel van centrale banken (Fed) al op een renteverhoging in de VS later dit jaar. Een onverwachte sterke toename van de inflatie zal een dergelijke renteverhoging van de Fed snel dichterbij brengen. De Fed heeft naar onze mening de rente sterker verlaagd dan eigenlijk passend is voor de reële economie. Zij wilde hiermee vooral het vertrouwen van de consument stimuleren. Effectenbank Stroeve verwacht dat de Fed dit jaar de rentetarieven nog met circa 0,75 procent zal verhogen.

Donderdag zal met de publicatie van de Index of leading indicators in de VS blijken of het economisch herstel dat de afgelopen maand is waargenomen ook doorzet. Verwacht wordt dat de stijging van de index in januari licht afzwakt.

Aanstaande vrijdag wordt in Frankrijk het groeicijfer over het vierde kwartaal van 2001 bekendgemaakt. De Franse economie is de best presterende van de grote economieën in de eurozone. De terugval was in Frankrijk relatief beperkt. Dit was mede te danken aan het relatief gesloten karakter van de Franse economie, waardoor deze niet zo hard werd getroffen door de afname van de wereldhandel. Er wordt een lichte groei verwacht.

In de afgelopen week presenteerde een flink aantal Nederlandse hoofdfondsen de cijfers. KPNQwest presenteerde dinsdag degelijke cijfers. De omzet steeg iets harder dan verwacht, terwijl de bruto marge in de laatste drie maanden van 2001 tegenviel.

Woensdag maakte VendexKBB omzetcijfers bekend die iets beter waren dan Stroeve had verwacht. HEMA en Bijenkorf presteerden goed, terwijl de omzetontwikkeling bij V&D en Fashion tegenviel.

Op donderdag gaven een aantal AEX-fondsen hun cijfers vrij. De jaarcijfers van Unilever waren licht boven de verwachting van Stroeve. Unilever is goed op weg de doelstelling van 16 procent operationele marge in 2006 te realiseren. Ook de cijfers van ABN Amro lagen boven de verwachtingen. De cijfers die Buhrmann presenteerde waren in lijn met de verwachtingen. Datzelfde gold ook voor DSM.

Volgende week donderdag voor opening van de beurs zal Cap Gemini Ernst &Young de jaarcijfers presenteren. Hetzelfde geldt voor Reed Elsevier. Stroeve denkt dat de ambitieuze projecten op het gebied van internet zich vertalen in een sterkere omzetgroei.

Wessanen zal eveneens aanstaande donderdag haar jaarcijfers over 2001 bekendmaken. Stroeve verwacht hier geen grote afwijkingen voor de voorspellingen die het bedrijf heeft gedaan.

Na het scherpe koersherstel in oktober/november weten de aandelenmarkten nu al ruim twee maanden geen richting meer te kiezen. Tegen de achtergrond van economisch herstel in zowel de VS als Europa is naar de mening van Effectenbank Stroeve de weg voor de rest van het jaar echter nog steeds omhoog.

Behalve ’Enronitis’ waren het ook de opgelopen waarderingen die in de afgelopen maanden een verder koersherstel in de weg stonden. Dit laatste geldt inmiddels echter in afnemende mate en de angst voor nieuwe schandalen zal waarschijnlijk geleidelijk wegebben. Belangrijk is ook dat de winstverwachtingenratio’ s -het aantal opwaartse herzieningen als percentage van het totale aantal bijstellingen- de 50 procent-grens naderen. Nadat eerder het ruime monetaire beleid in de VS en Europa voor een liquiditeitsgedreven koersherstel zorgde, zal naar onze verwachting de komende maanden sprake zijn van een winstgedreven herstel.

Deze rubriek komt in samenwerking met Effectenbank Stroeve tot stand.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer