Coming-out Engelse bisschop zet homodiscussie Anglicanen op scherp
De discussie over de plaats van homo’s in de Anglicaanse Kerk in Engeland is in een nieuwe fase terecht gekomen, na de bekendmaking door één van de ongeveer 50 bisschoppen in de kerk dat hij homo is.
In het linkse dagblad The Guardian onthulde bisschop Nicholas Chamberlain vrijdag dat hij een celibataire relatie heeft met een andere man. Critici vermoeden dat de vorig jaar benoemde Chamberlain destijds is benoemd om de Anglicanen op een later moment voor een voldongen feit te stellen bij het bekendworden van zijn homorelatie.
Aartsbisschop Welby van Canterbury, de hoogste geestelijke binnen de Anglicaanse Kerk, zegt in The Guardian dat de geaardheid van Chamberlain geen belemmering hoeft te zijn voor zijn functioneren.
De onthulling van Chamberlain komt op een moment dat er in de Church of England hevige verdeeld is over de vraag hoe aangekeken moet worden tegen homorelaties. Directe aanleiding daarvoor is de opening in Engeland in 2014 van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht.
De Anglicaanse Kerk sprak zich in 2013 uit tegen het homohuwelijk in Engeland. Maar toen het Britse parlement desondanks instemde met de wet die het homohuwelijk mogelijk maakte, startten de Anglicanen in 2014 met praatsessies om tot een breed gedragen visie te komen over de vraag hoe om te gaan met homorelaties in de kerk.
Tijdens de synode van de Anglicaanse Kerk in juli in York, kwam een notitie over de kerk en seksualiteit aan de orde. Die was mede het resultaat van de praatsessies. De hevig verdeelde synode slaagde er niet in om de besprekingen over het onderwerp af te ronden en praat op een later moment verder over het rapport.
In aanloop naar de volgende synodevergadering in november besloten twaalf parochies van behoudend-protestantse signatuur vorige maand om een apart overleg te starten. De kerken moeten niets hebben van de wijze waarop naar hun mening conservatieven in de Anglicaanse Kerk monddood worden gemaakt.
Hoewel het nog onduidelijk is waar het overleg van de twaalf op uitloopt, is een breuk in de kerk niet ondenkbaar. In de Verenigde Staten scheurde de Episcopale Kerk, zoals de Anglicanen zich daar noemen, na de aanstelling van een homoseksuele bisschop in 2003.
Conservatieve Anglicanen verenigden zich rond diezelfde periode in de GAFCON, een overlegorgaan van evangelicale Anglicanen van over de hele wereld. De organisatie sprak zich de afgelopen jaren meermalen kritisch uit over onderwerpen als de toelating van vrouwen tot de ambten en over het aanstellen van homoseksuele geestelijken.
In een reactie op de uitlatingen van bisschop Chamberlain stelde GAFCON zaterdag dat de aanstelling van Chamberlain vorig jaar tot bisschop van Grantham, „een grote fout” is geweest. De organisatie suggereert dat de aanstelling Chamberlain destijds is geregeld om de Anglicaanse Kerk later voor een voldongen feit te kunnen plaatsen. Was voorafgaand aan de benoeming van Chamberlain bekend geweest dat Chamberlain in een homorelatie leefde, dan was er volgens GAFCON ongetwijfeld in de kerk verzet geweest tegen zijn benoeming. In 2003 werd de kandidatuur van Jeffrey John voor het ambt van bisschop van Reading ingetrokken, omdat deze een homoseksuele relatie had.
GAFCON zegt enerzijds blij te zijn dat Chamberlain zich aan de kerkelijke regels wil onderwerpen en dat hij niet uit is op een verandering van kerkelijke leer rond homorelaties. Anderzijds is de organisatie bezorgd dat de coming-out van Chamberlain zal leiden tot een vergroting van de al aanwezige verschillen van inzicht in de kerk.
Dagblad The Guardian zet wat dat betreft al de toon, door vrijdag in een tweede artikel tegelijk bij de onthulling van Chamberlain, te stellen dat de Church of England meet met twee maten. „Iets wat vandaag de dag moeilijk te verdedigen is”, zo concludeert de krant.
Zie ook:
Engelse evangelicalen: Houd vast aan Bijbelse visie op seksualiteit (Reformatorisch Dagblad, 2 juli 2016)
Rod Thomas, steunpilaar voor behoudende leden Engelse kerk (Reformatorisch Dagblad, 7 mei 2015)
Engelse kerk keert zich tegen homohuwelijk (Reformatorisch Dagblad, 17 mei 2013)
Anglicaanse Kerk in Engeland zal homohuwelijken niet inzegenen (Reformatorisch Dagblad, 10 april 2013)
Ophef in Church of England om homo-kandidaat (Reformatorisch Dagblad, 7 juli 2010)