Kerk & religie

Ds. David Zadok belegt bijeenkomsten voor overlevenden Holocaust

Het liefst zou hij ze maandelijks gaan organiseren: bijeenkomsten speciaal gericht op overlevenden van de Holocaust in Israël. Ds. David Zadok: „Iedereen heeft het Evangelie nodig. Maar voor deze groep mensen is dat van nog crucialer belang – zij zijn aan het einde van hun leven gekomen.”

A. de Heer
2 September 2016 21:44Gewijzigd op 16 November 2020 06:11
Ds. David Zadok. beeld RD, Henk Visscher
Ds. David Zadok. beeld RD, Henk Visscher

Ds. Zadok is voorganger van de Grace and Truthgemeente in het Israëlische Kanot. De Messiasbelijdende gemeente begon zo’n vijf jaar geleden met het werk onder Joden die de Holocaust hebben overleefd. „We proberen hen op verschillende manieren te bereiken. We gaan naar clubs waar zij komen, nemen hen mee op excursies en zo nu en dan nodigen we hen uit voor onze bijeenkomsten.”

Graag zou de predikant echter meer voor hen gaan doen, laat hij desgevraagd weten. „We willen maandelijks bijeenkomsten voor deze bevolkingsgroep gaan organiseren, als we daar tenminste de middelen voor hebben. Vorige maand hebben we er weer een gehad.”

Waarom speciaal deze groep? Ds. Zadok: „Net als iedereen hebben zij het Evangelie van Christus nodig. Maar voor deze groep mensen is dat van nog crucialer belang omdat zij aan het einde van hun leven zijn gekomen.”

Israël telt nog zo’n 180.000 Joden die de nazikampen hebben overleefd. Dat worden er echter snel minder. „Elke maand sterven er meer dan duizend, en dat aantal neemt exponentieel toe naarmate de tijd verstrijkt.”

Hoe zijn de reacties van deze bezoekers?

„Heel positief, over het algemeen. Met Pasen hadden we bijvoorbeeld een bijeenkomst waarop wel 110 Holocaustoverlevenden aanwezig waren – we waren toen in totaal met 250 mensen. Ik heb toen gesproken over Christus als ons Paaslam, en over Jesaja 53. Velen namen na afloop een Bijbel of ander boek mee dat we gratis ter beschikking hadden gesteld.”

Merkte u geen weerstand? Joden staan niet altijd even positief ten opzichte van hun Messiasbelijdende volksgenoten.

„Nee. In de uitnodigingen zeggen we duidelijk wie we zijn en wat we geloven. We overvallen hen niet. Veel bezoekers vertellen ons ook hoezeer zij de muziek waarderen, en zien met hoeveel zorg en liefde de mensen van onze gemeente hen tegemoet treden. Sommigen stellen ook vragen over de boodschap die klinkt.”

Vertelden mensen ook over hun ervaringen in de concentratiekampen? Je hoort wel zeggen dat veel Holocaustoverlevenden pas aan het einde van hun leven dingen 
beginnen te vertellen – nu het nog kan.

„De meesten hebben hun 
verhaal al vele malen verteld. De laatste keer hadden we drie van hen gevraagd er iets over te zeggen. Ieder gaat op zijn eigen manier om met dit verschrikkelijke deel van zijn of haar levensgeschiedenis, maar de meesten zijn er open over: zij vinden het belangrijk dat anderen weten wat zij hebben doorgemaakt, zodat het niet nog eens zal gebeuren. Maar helaas, op kleinere schaal zien we vandaag de dag hetzelfde plaatsvinden, kijk alleen maar naar de slachtoffers die IS maakt onder christenen in Irak en Syrië.”

Leiden de bijeenkomsten er ook toe dat zich mensen bij uw gemeente aansluiten?

„Er waren twee echtparen die naar de samenkomsten kwamen, maar niet elke keer.”

Zijn er nog andere doelgroepen waarop u zich speciaal richt? Twee jaar terug sprak u in een interview de hoop uit dat uw gemeente binnen afzienbare tijd een zendeling kon uitzenden onder „de heidenen.” Hoe staat het daarmee?

„Als gemeente hebben we een fulltime evangelist in dienst, Eddie. Hij werkt op verschillende plaatsen in Israël. Daarnaast is het inderdaad nog altijd ons doel om een zendeling uit te zenden naar een ander land in de wereld, om zo juist ook niet-Joden te bereiken. Naar mijn mening is er niets krachtiger dan dat Joden naar de heidenen gaan om hun te vertellen over Jezus – Die zij 2000 jaar lang hebben verworpen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer