Zoomen zonder mechaniek
Digitale foto’s maken met een mobieltje is allang niet meer bijzonder, maar optisch inzoomen met die toestellen kan nog steeds niet. Zo’n optische zoomlens neemt te veel ruimte in. Als het aan Philips ligt, komt daar volgens Christel Renders binnen twee jaar verandering in.
Zij is als Philips-onderzoeker betrokken bij de ontwikkeling van de ”Fluid focus”, een kleine lens waarvan de sterkte zonder mechanische onderdelen eenvoudig te veranderen is.
Renders ziet vele toepassingen voor het minuscule lensje, waarvan de diameter niet groter is dan 3 millimeter. „Veiligheidssystemen in gebouwen kunnen er gebruik van maken, maar ook de endoscopische operatietechniek.”
De Philips-lens werkt volgens hetzelfde principe als die in een menselijk oog. Het lensje is niet veel meer dan twee onmengbare vloeistoffen in een klein kokertje, aan beide zijden afgedekt met een transparant plaatje. „De ene vloeistof is een stroomgeleidende, waterachtige substantie, de andere een olie. Omdat de wanden van het kokertje en één afdekplaatje waterafstotend zijn, staat de waterachtige vloeistof ongeveer als een halve bol op het afdekplaatje dat niet waterafstotend is. Dit veroorzaakt de lenswerking”, legt Renders uit.
Een elektrische lading op de kokerwand kan ervoor zorgen dat een deel van de waterafstotende wand het water juist aantrekt. De bolling van de waterachtige substantie verandert hierdoor en daarmee ook de sterkte van de lens. Het juiste voltage op het kokertje kan de lenswerking ook uitschakelen. Het grensvlak tussen de olie en de waterachtige vloeistof is dan vlak. Renders laat zien hoe het systeem werkt: het lensje blijkt traploos instelbaar met een nauwelijks merkbare vertraging.
Ondervindt de lens geen last van temperatuursinvloeden? Renders: „Op dit moment onderzoeken we welke stoffen we toe kunnen voegen om het vriespunt van de vloeistoffen te verlagen. Lukt dit, dan zullen de toepassingsmogelijkheden nog groter worden.”