Jaaropening Driestar Hogeschool: „Christelijke leerkracht, wees lichtdrager”
„Heb de kinderen lief. Vooral kinderen die lastig zijn. Bestraf de omgeving –dat kunnen ouders of collega’s zijn– die kinderen lastig vinden.”
Het was een van de praktische tips die directeur E. van Hell van Stichting Ontmoeting de studenten van Driestar Hogeschool dinsdagmiddag meegaf tijdens hun jaaropening. Als christen hebben onderwijsgevenden de taak lichtdrager te zijn, zei Van Hell. „Als christelijke leerkracht heb je de opdracht Jezus te volgen. Ik zou niet weten hoe je anders een lichtdrager zou kunnen zijn. Anders leer je kinderen alleen om een beetje verstandig in de duisternis rond te dolen.”
Toen Van Hell de kerk binnenstapte, ervoer hij die als een oase van rust. „Buiten dit kerkgebouw is het donker.” Hij gaf voorbeelden uit het wereldgebeuren en uit het werkveld van Stichting Ontmoeting. „De duisternis is er omdat mensen die liever hadden dan het licht. In die diepe duisternis worden we geroepen lichtdrager te zijn. Een christen moet als een spiegel zijn waarin Christus te zien is.”
„Zorg dat niet jij, maar Jezus centraal staat”, zei Van Hell. „Zorg ervoor dat Zijn Naam wordt genoemd, ook in een vertelling over het Oude Testament. Zorg ervoor dat de kinderen Jezus gaan zien. Ga er bij het aanspreken van kinderen niet bij voorbaat van uit dat niemand van hen de Heere al dient. Wees betrouwbaar, eerlijk, oprecht. Durf kwetsbaar te zijn; daardoor ontstaat een relatie. Spreek altijd met twee woorden: zonde én genade, ellende én verlossing, maar laat het positieve overheersen.
Wees lichtdrager, daar is in deze donkere wereld behoefte aan. Ik daag je uit in september je persoonlijke lichtdragersdoelstelling te formuleren. Deel die in oktober met een collega of medestudent. Evalueer aan het eind van het jaar. Dat klinkt misschien wat activistisch, maar echt, deze donkere wereld zit te wachten op lichtdragers. Dat ben je niet in eigen kracht. Ik hoop dat het oprecht je gebed is: O Zoon, maak ons Uw beeld gelijk.”
Licht in de ziel
Het openingswoord van bestuurder drs. L. N. Rottier ontstond tijdens een fietstocht. Hij zag vier jongens op een bankje, op een dorpspleintje. Eén van hen spurtte weg en kwam jubelend terug: Ik heb hem gevangen! De anderen gingen toen ook op jacht en waren eveneens succesvol.
Er is een overeenkomst tussen deze Pokémonspelers en christenen, dacht Rottier terwijl hij verder fietste. „Er is een onzichtbare geestelijke wereld; die van Gods Koninkrijk. We kunnen met die wereld contact hebben; door Zijn Woord en door gebed.”
De Driestarbestuurder wees op Psalm 18, waarin David terugblikt en de balans opmaakt. „Hij begint niet met opschepperij over zijn eigen grote daden, maar met de uitroep: „Ik zal U hartelijk liefhebben, Heere, mijn Sterkte!”
Hij voegt eraan toe: „Want Gij doet mijn lamp lichten.” Als God met Zijn genade in je leven komt, gaat Hij je lamp aansteken. Dan ga je dingen zien die je nog nooit gezien hebt. Dan leren we dat het nodig is Hem te kennen. Door Zijn Woord en Wet steekt Hij het licht in je ziel aan. Dat is het uiteindelijke doel van de christelijke school.”
Bij het ontstaan van het christelijk onderwijs was lezen het hoofdvak, zei Rottier. „Zodat mensen Gods Woord zouden kunnen lezen. Als christelijke leraar-in-wording kun je een middel zijn om het licht in de harten van kinderen te ontsteken. Zonder verlichting kun je ten diepste geen christelijke leraar zijn. Neem tijd voor Bijbellezen en gebed. Concentreer je daarop. Als het licht in je leven gaat schijnen, gaat de geestelijke wereld de dagelijkse werkelijkheid beïnvloeden, in een weg van bekering en geloof.”
De Goudse hogeschool begint het studiejaar met 670 studenten die voltijds de pabo volgen. Een Engelstalig welkom was er tijdens de openingsbijeenkomst in de Sint Jan voor de buitenlandse studenten: twee uit Zuid-Korea, twee uit Ghana, één uit Roemenië, twee uit Indonesië.