Ruim helft inwoners Kapelle voor opvang vluchtelingen
Een krappe meerderheid (54 procent) van de bevolking van het Zeeuwse Kapelle is het eens met de opvang van vluchtelingen in de gemeente. Een 42 procent is hiervan geen voorstander.
Dat blijkt uit een draagvlakonderzoek dat in opdracht van de gemeente is uitgevoerd. De resultaten zijn dinsdagavond gepresenteerd aan de gemeenteraad. Naast voor- en tegenstanders gaf 4 procent aan neutraal tegenover opvang te staan.
Ruim 1000 inwoners vulden een vragenlijst over de komst van een asielzoekerscentrum in. Zowel voor- als tegenstanders noemen als belangrijkste aandachtspunten dat „de veiligheid gegarandeerd moet worden” en dat vluchtelingen „zich moeten aanpassen aan onze manier van leven.” Als de gemeente tegemoet kan komen aan de belangrijkste aandachtspunten, is 57 procent voor en 36 procent tegen de opvang.
Tegenstanders van een azc noemen als bezwaren onder meer dat de opvang geld kost, dat er een langere wachtlijst voor huurwoningen zal ontstaan en dat de komst van vluchtelingen ten koste van de werkgelegenheid gaat. Sommigen geven aan dat het vooral zou gaan om „economische vluchtelingen, gelukzoekers.” Ook „problemen met moslims/islam” worden genoemd.
De gemeente noemt het „verrassend” dat 304 respondenten een bijdrage willen leveren aan de begeleiding van vluchtelingen, door waar mogelijk te helpen als vrijwilliger en bijvoorbeeld taalles te geven of te helpen bij integratie.
Het college van B en W neemt de belangrijkste aandachtspunten uit het onderzoek mee in de verdere uitwerking van een voorstel over opvang in Kapelle. „De gemeenteraad kan te zijner tijd de uitkomsten betrekken bij het nemen van een definitief besluit over de opvang van vluchtelingen”, aldus verantwoordelijk wethouder Damen (ruimtelijke ordening).
VVD-fractievoorzitter Van Loon-Nouwen is niet verrast door de uitslag van het draagvlakonderzoek. „Belangrijk is dat we heel zorgvuldig te werk gaan. Het gaat om het belang van zowel inwoners als vluchtelingen. De grootte van de opvang moet in verhouding staan tot het aantal inwoners, maximaal 150 vluchtelingen.”
Voor SGP-fractievoorzitter Pors betekent de uitslag van het onderzoek eveneens dat er zorgvuldig moet worden gewerkt. „We moeten voorkomen dat er heisa ontstaat zoals in de gemeente Borsele. Goede communicatie met de bevolking is belangrijk. Als we het goed organiseren, zoals in Goes ook is gebeurd, verwacht ik weinig problemen.”
Het is nog niet bekend wanneer de raad een besluit zal nemen over de mogelijke komst van een azc. Dit hangt mede af van landelijke en provinciale ontwikkelingen rond de opvang van asielzoekers. Daarbij speelt mee dat de instroom de afgelopen maanden aanzienlijk lager ligt dan vorig jaar. In de gemeente Kapelle liggen de kernen Kapelle, Biezelinge, Wemeldinge en Schore.