Economie

Silicon Valley bezorgd over belastingklimaat

Toonaangevende Amerikaanse technologiebedrijven als Apple en Google vrezen dat de aanpak van belastingontwijking Nederland minder aantrekkelijk maakt als vestigingsplaats voor multinationals. In een half mei verstuurde brief aan premier Mark Rutte roepen ze de regering daarom op Nederland fiscaal aantrekkelijk te houden. Ze doen dat samen met zo’n tachtig andere bedrijven uit Silicon Valley.

ANP
29 August 2016 08:54Gewijzigd op 16 November 2020 06:02
Premier Rutte ontmoet Apple-topman Tim Cook tijdens een bezoek aan Silicon Valley, eerder dit jaar. Beeld ANP
Premier Rutte ontmoet Apple-topman Tim Cook tijdens een bezoek aan Silicon Valley, eerder dit jaar. Beeld ANP

In de brief, die maandag via Het Financieele Dagblad naar buiten kwam, wijzen de bedrijven onder meer op de mogelijkheid om vooraf afspraken te maken met de fiscus in Nederland. Die mogelijkheid staat onder druk, doordat de Europese Commissie Nederland de afgelopen tijd stevig op de vingers heeft getikt in het kader van afspraken die werden gemaakt met koffieketen Starbucks.

De bedrijven wijzen op de vele banen die Amerikaanse bedrijven in Nederland hebben gecreëerd. Die zijn volgens hen vooral ontstaan door het gunstige belastingklimaat. Aanpassingen op dat vlak zouden dan ook zowel bestaande als toekomstige investeringen in gevaar brengen.

Nederland zou volgens de techbedrijven ook bezwaar moeten maken tegen een nieuwe Britse wet, die de fiscus daar in staat stelt winst te belasten die uit Groot-Brittannië wordt weggesluisd naar buitenlandse dochterondernemingen. Die belastingaanslagen kunnen voor een groot deel terechtkomen bij Nederlandse bedrijven, waardoor die minder aantrekkelijk worden en mogelijk worden verplaatst.

De PvdA noemt de oproep aan Nederland om zich tegen het plan van de Europese Commissie te keren om multinationals te verplichten openbaar te maken hoeveel belasting ze betalen in de landen waar ze actief zijn „ronduit schandalig” .

„ Blijkbaar willen bedrijven als Apple, Google en Starbucks liever niet bekendmaken dat ze niet of nauwelijks winstbelasting afdragen, terwijl burgers en kleine bedrijven wel gewoon netjes belasting betalen”, aldus Tweede Kamerlid Ed de Groot.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer