Kerk & religie

„Gereformeerde Bond krijgt ten onrechte kous op de kop”

In de discussie rond de nieuw te vormen Gereformeerde Theologische Universiteit (GTU) krijgt de Gereformeerde Bond ten onrechte de kous op de kop.

Redactie kerk
26 August 2016 20:12Gewijzigd op 16 November 2020 05:59
Prof. dr. G. van den Brink tijdens zijn inaugurele rede in december 2015. beeld Eran Oppenheimer
Prof. dr. G. van den Brink tijdens zijn inaugurele rede in december 2015. beeld Eran Oppenheimer

Dat zegt prof. dr. G. van den Brink in het nieuwste nummer van Theologia Reformata, het wetenschappelijk tijdschrift van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland.

„Het zou werkelijk een zegen zijn wanneer ”Apeldoorn” (de christelijke gereformeerde Theologische Universiteit Apeldoorn, red.) en ”Kampen” (de vrijgemaakte-gereformeerde Theologische Universiteit Kampen, red.) gezamenlijk op kunnen gaan trekken, met op enigerlei wijze ondersteunende inbreng vanuit de Gereformeerde Bond”, stelt de hoogleraar geloof en wetenschap aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. „Die laatste partij doet het voor niemand helemaal goed zo lijkt het, en krijgt de kous dan ook gemakkelijk op de kop. Mijn indruk is echter dat de bond zich juist naar alle kanten zeer constructief heeft opgesteld, en daar meer krediet voor verdient dan ze doorgaans krijgt.”

Volgens prof. Van den Brink legde de bond enerzijds „een soort hondentrouw” aan de dag richting de Protestantse Theologische Universiteit (PThU), de theologieopleiding van de PKN waar ook studenten die zich tot de Gereformeerde Bond rekenen hun opleiding krijgen. Dit terwijl de PThU „op een enkeling na nauwelijks docenten die tot de Gereformeerde Bond behoren” telt. „Anderzijds heeft de bond zich, na aanvankelijke aarzeling, onder aanvoering van de bedachtzame en ervaren bestuurder F. A. van der Duyn Schouten zeer constructief opgesteld in het overleg met de bij de vorming van de GTU betrokken partijen, ook al stond dat feitelijk geheel los van zijn eigen doelstelling (verbreiding en verdediging van de waarheid in de Protestantse Kerk).”

Verder stelt de hoogleraar dat Groningen een geschikte plaats zou zijn „om naast de PThU ook de GTU te vestigen. Ongeveer even excentrisch en aardig als Leuven, en met vergelijkbare historische papieren als het om theologiebeoefening gaat.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer