Geert Grote Universiteit als asielzoekerscentrum voor bedreigde studies
De Geert Grote Universiteit (GGU) wil voor het einde van het jaar het voormalige gebouwencomplex van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) in Kampen aangekocht hebben.
Dat werd zaterdag duidelijk tijdens de donateursdag van de GGU, een private instelling die streeft naar erkenning als universiteit. Dit jaar is de GGU verhuisd van Deventer naar Kampen, waar zij haar intrek heeft genomen in de bibliotheek van het voormalige universiteitsgebouw van de PThU aan de Oudestraat. Het pand is nu eigendom van aannemingsbedrijf Gebr. Van Werven te Kampen. De 50.000 boeken tellende bibliotheek van de GGU blijft onuitgepakt totdat de koop rond is.
De GGU wil twee rechtspersonen oprichten. De ene is een bv, Universitair Vastgoed Kampen, die het universiteitscomplex Oudestraat 6, Muntplein 6 en Hofstraat 5 aankoopt en verbouwt. Deze bv gaat aandelen uitgeven. Desgevraagd vertelde Sybrand Buve, secretaris van de universiteit, dat er belangstelling is voor het kopen van aandelen, al zijn er nog geen toezeggingen gedaan. De andere rechtspersoon is Universitair Kapittel Kampen, dat de gebouwen gaat huren en beheren. Zelfstandige wetenschappers kunnen zich bij deze coöperatie aansluiten en in het complex een kamer huren.
De GGU is bezig een alternatief te ontwikkelen voor de „doorgeschoten rationaliteit” in de universitaire wereld. De universiteit wil zich vooral richten op de niches, aldus Buve. „De geesteswetenschappen staan onder druk. De managers van de universiteiten willen dat de studies renderen. Als er te weinig studenten zijn, worden er leerstoelen geschrapt. Studies van bijvoorbeeld kleine talen als Pools en Armeens worden in hun voortbestaan bedreigd. De GGU zou een asielzoekerscentrum voor bedreigde studies kunnen worden.”
De GGU zal zich ook inzetten voor het behoud van het Nederlands op de universiteiten, verzekerde Buve. Hij legde uit dat de naamgever, theoloog Geert Grote (1340-1384), een taalpionier was. Hij gebruikte de landstaal in theologische teksten, voor die tijd iets ongehoords.
De GGU richt zich niet op theologie. „Daarin is al voorzien in deze stad. Wij willen de –vrijgemaakt-gereformeerde, red.– Theologische Universiteit Kampen geen concurrentie aandoen.”
Voorlopig kunnen er nog geen studenten terecht aan de Oudestraat. In 2016/2017 staat de verbouwing en inrichting van de bibliotheek op het programma. Vanaf 2017 wil de GGU cursussen gaan geven. Gedacht wordt aan een programma van seminars, workshops, zomeracademies, congressen en symposia. Vanaf 2020 wordt er gestreefd naar het verkrijgen van rechtsgeldige universitaire titels, meldt het ondernemingsplan.
De Deventer stadshistoricus dr. Clemens Hogenstijn hield zaterdag de zogenoemde Geert Grotelezing over de overeenkomsten en de verschillen tussen de voormalige hanzesteden Kampen en Deventer. In de tijd van de Reformatie was Deventer calvinistischer dan Kampen. Zo werden er in Kampen twee rooms-katholieke schuilkerken gedoogd. Deventer predikanten die verdacht werden van onrechtzinnigheid, konden altijd nog terecht in Kampen, aldus Hogenstijn.
In de negentiende eeuw kwam er een private theologische hogeschool in Kampen. Die vestigde zich daar volgens Hogenstijn vanwege de lage lokale belastingen. De vestiging van deze gereformeerde hogeschool trok gereformeerden aan. De stad kreeg daardoor een steeds confessioneler karakter, terwijl het kerkelijk leven in Deventer steeds liberaler werd.
Lees ook in Digibron
Verbitterd vanwege een lege universiteit – Reformatorisch Dagblad (16 augustus 2016)
‘Universiteit’ Geert Grote naar Kampen – Reformatorisch Dagblad (29 april 2016)
Abdij Sion verkocht aan Sallanders – Reformatorisch Dagblad (16 december 2015)
„Geert Grote Universiteit naar abdij” – interview met Sybrand Buve in Reformatorisch Dagblad (4 juli 2015)
Succes als de nieuwe norm – interview met Jeroen en Sybrand Buve in Reformatorisch Dagblad (4 september 2009)