Tactische EHBO bij geloofsvragen
Drempels wegnemen. Dat is wat Gábor Locht wil met zijn boek ”EHBO – Eerste Hulp Bij Ongeloof. Voor wie vragen heeft over God en de Bijbel”.
Tijdens zijn studie theologie in Amerika had Locht twijfels over het geloof. De in Linschoten woonachtige docent en tutor aan de Evangelische Hogeschool in Amersfoort vertelt erover: „Als ik terugkijk, denk ik weleens dat ik met vragen zat waarop ik op dat moment prima een antwoord had kunnen vinden. Het was vooral de omgeving die mij aan het twijfelen bracht en die mij het gevoel gaf dat ik achterlijk was als ik de Bijbel letterlijk zou nemen.”
Uw boek is bedoeld voor mensen die worstelen met vragen over God en de Bijbel. Had u tijdens uw studie in Amerika zelf iets of iemand waarbij u terechtkon?
„Ik was daar een jaar en onderhield een nauwe correspondentie met mijn vader en mijn vriend Gertram Schaeffer over deze vragen. Ik bad niet meer en las alleen uit de Bijbel voor mijn studie. Totdat ik me realiseerde dat als God een Persoon is het onlogisch is om niet te bidden. Wil je meer van iemand weten, dan zoek je contact. Daarom ging ik weer bidden. Toen gebeurde er iets. Niet iets spectaculairs, maar ik wist dat God er was. Al zou de hele Bijbel volgens sommige wetenschappers niet blijken te kloppen, toch wist ik dat Hij bestond. Ik wist dat met mijn hart.
Dat besef gaf ontspanning. Ik ging met andere ogen naar mijn vragen kijken en zag dat er redelijke antwoorden zijn te vinden op vragen als: Heeft Jona echt in de vis gezeten? Ook kunnen Bijbelteksten die op het eerste gezicht hard overkomen, begrijpelijker worden gemaakt.”
Is het nodig om redelijke antwoorden te geven op dat soort vragen? Daar draait geloven toch niet om?
„Laat duidelijk zijn dat ik in mijn boek niet per se wil bewijzen dat de Bijbel betrouwbaar is. Je gelooft dat of niet en bij die keuze speelt meer mee. Maar ik wil graag meedenken met mensen die echt worstelen met vragen over God en de Bijbel. Stel je deze vragen uit onwil om te geloven, dan vind je geen antwoorden in mijn boek.”
De titel doet vermoeden dat u wel degelijk mensen wilt overtuigen van het gelijk van de Bijbel.
„De titel moet natuurlijk prikkelend zijn, maar dekt in die zin de lading niet helemaal. Ik hoop niet dat lezers het woord ongeloof opvatten als iets denigrerends. Ik wil juist een open gesprek aangaan en lezers niet afschrikken door te doen alsof geloven superieur is. Als iemand twijfels heeft die het zoeken naar God in de weg staan, hoop ik ze weg te kunnen nemen.”
U formuleert, ook in uw boek, heel voorzichtig.
„Ik wil voorkomen dat mijn boek een struikelblok is voor mensen om dichter bij God te komen. Ontactvol spraakgebruik zorgt voor meer drempels.”
Zijn christenen vaak ontactvol?
„Als je een niet-christen vraagt wat zijn beeld van christenen is, is het maar de vraag of het antwoord positief uitvalt.
Christenen worden vaak gezien als betweterig, met altijd maar dat vingertje. Wij zijn vaak slechte navolgers van de Heere Jezus. Wat stralen we als christenen nu eigenlijk uit naar de mensen om ons heen?
Met dit boek hoop ik iets van de bezwaren die mensen tegen het geloof of de Bijbel kunnen hebben, weg te nemen. De vragen die ik behandel zijn heel uiteenlopend en je kunt ook delen los lezen. Als lezers vaststellen dat hun twijfels of bezwaren helemaal niet zo zwaarwegend zijn als ze wel dachten, zodat ze verder op zoek willen gaan, is mijn missie geslaagd.”
Gábor Locht
Gábor Locht (1975) –zijn oma was Hongaarse– studeerde geschiedenis in Leiden en specialiseerde zich in de relatie tussen het vroege christendom en het jodendom. Na zijn studie studeerde hij in Amerika aan de faculteit Religious Studies van Cornell University (Ithaca, New York). Later volgde hij een masteropleiding aan de Protestantse Theologische Universiteit met als specialisatie het Nieuwe Testament. Locht is tutor en docent aan de Evangelische Hogeschool te Amersfoort. Tot vorig schooljaar werkte hij ook als docent geschiedenis op de Christelijke Scholengemeenschap De Goudse Waarden in Gouda. Hij is getrouwd en vader van vier kinderen. Het gezin is lid van de evangelische gemeente Dabar in Oudewater.