Elf tips over voortvluchtig RAF-trio
Sluit het net zich rond drie voortvluchtige leden van de voormalige Duitse terreurgroep Rote Armee Fraktion (RAF)? Bij de Nederlandse politie kwamen tot dusver elf tips binnen over het gevreesde trio.
Om welke drie criminelen gaat het?
Burkhard Garweg, Ernst-Volker Staub en Daniela Klette. Ze zijn al jaren spoorloos en voortvluchtig. Tussen 2011 en 2016 hebben ze zich waarschijnlijk schuldig gemaakt aan zes gewelddadige overvallen op supermarkten en twee op geldtransporten.
Zo werd in het Noord-Duitse Stuhr op 6 juni 2015 een geldtransportwagen klemgereden en met een kalasjnikov beschoten. De twee medewerkers ble- ven ongedeerd. Omdat de geldwagen automatisch op slot ging, maakten de daders niets buit en sloegen ze op de vlucht.
De schok in Duitsland is groot als na sporenonderzoek duidelijk wordt dat drie oud-RAF-leden de overval hebben gepleegd. De Duitse politie heeft recent de hand kunnen leggen op foto’s die in het voorjaar van 2016 zijn gemaakt waarop Burkhard Garweg en Ernst-Volker Staub te zien zijn. Van Daniela Klette is een foto uit 1988 gepubliceerd.
Waar zitten de drie gezochte misdadigers?
Mogelijk in het noorden van Nederland. Een van de aanwijzingen daarvoor is dat een mobiele telefoon van een van hen is uitgeschakeld in Nederland. Ook is er een stuk van een Nederlandse krant gevonden in een auto die de drie gebruikten bij een overval.
Het is onbekend hoe ze leven. Ze kunnen zich bijvoorbeeld schuilhouden op een afgelegen boerderijtje of wisselen van woning. De beloning voor de gouden tip kan oplopen tot 80.000 euro. Vorige week meldde iemand dat hij het trio had gezien op een parkeerplaats langs de A32 tussen Wolvega en Heerenveen. Ook zouden de criminelen in het centrum van Heerenveen zijn opgedoken. De landelijke eenheid van de Nederlandse politie liet maandag weten dat de elf Nederlandse tips zijn doorgestuurd naar de Duitse politie.
De RAF, wat is dat voor een groep?
De Rote Armee Fraktion (Nederlands: Rode Legerfractie) was de actiefste naoorlogse links-extremistische terreurgroep in Duitsland. De groep was verantwoordelijk voor 34 moorden en verschillende bankovervallen en bomaanslagen. In 1998 meldde de RAF dat ze zichzelf had opgeheven.
Heeft de RAF ook een link met Nederland?
Ja. Zo’n veertig jaar geleden gebruikten RAF-terroristen in Nederland meermalen dodelijk geweld. Zo schoot terrorist Knut Folkerts op 22 september 1977 in Utrecht politieman Arie Kranenburg dood. Kranenburg was lid van een arrestatieteam. Kranenburgs collega Leen Pieterse raakte zwaargewond. Folkerts werd gearresteerd en in december 1977 door de Utrechtse rechtbank tot twintig jaar cel veroordeeld. Hij werd uitgeleverd aan Duitsland, om daar tot tweemaal levenslang veroordeeld te worden wegens terreur. In 2000 kwam Folkerts definitief vrij.
Ook in Kerkrade sloegen RAF-terroristen toe. Op 1 november 1978 openden de terroristen Rolf Heissler en Adelheid Schulz bij een paspoortcontrole het vuur op de douaniers Dyon de Jong en Johannes Petrus Goemans. De douaniers overleefden de aanslag niet.