Doodstraf dreigt voor Sudanese predikanten na ondersteunen medische hulp
Twee christelijke voorgangers, die al maanden in de cel zitten in Sudan, moeten morgen voor de rechter in Omdurman verschijnen. Het duo kan veroordeeld worden tot de doodstraf.
Dat meldt Christian Solidarity Worldwide, een Engelse organisatie die opkomt voor vervolgde christenen. De organisatie zegt vrijdag „zeer bezorgd” te zijn, omdat de voorgangers enkel zijn opgepakt wegens het ondersteunen van medische hulpverlening.
De voorgangers Hassan Abduraheem en Kuwa Shamal, zitten al maanden onder slechte omstandigheden vast. Abduraheem werd in december opgepakt, Shamal in mei. De twee staan morgen tegelijk met een derde verdachte terecht, Abdulmonem Abdumawla. De verdachten worden beschuldigd van zeven misdaden, waaronder het deel uitmaken van een crimineel netwerk, opstaan tegen de staat, spionage en gewelddadige oppositie.
De zaak tegen de mannen is een gevolg van een demonstratie in Omdurman in 2015, waarbij een jonge man uit Darfur, Ali Omer, brandwonden opliep. Zijn vriend Abdumawla begon daarop geld in te zamelen voor een medische behandeling. Zo kwam hij ook in contact met voorganger Amduraheem, die hem wat geld gaf. De derde verdachte, Shamal, is goed bevriend met Abduraheem en heeft een leidinggevende positie in de Sudan Church of Christ.
Helaas voor de betrokkenen ziet de Sudanese overheid de hulpactie voor het slachtoffer met brandwonden, als het opzetten van een actie tegen het regime. Iedereen die ook maar zijdelings bij zo’n soort initiatief betrokken is, loopt het risico in de cel te belanden. Vandaar dat niet alleen Abdumawla, maar ook Abduraheem en Shamal in de cel belandden. Op vergelijkbare wijze zijn vorig jaar al 100 studenten opgepakt. De geheime dienst NISS heeft dit jaar ook diverse keren vreedzame studentenprotesten met geweld neergeslagen.
Sinds het uiteenvallen van Sudan en Zuid-Sudan, heeft het overwegend islamitische Sudan maatregelen genomen om de positie van de islam te versterken. Minderheden worden steeds minder beschermd. De geheime dienst NISS treedt zelfs actief op tegen christenen. Sinds december 2015 pakte de dienst zeker zes geestelijken en twee andere kerkleden op. Diverse kerkgebouwen zijn met de grond gelijk gemaakt of worden daarmee bedreigd.
Christian Solidarity Worldwide is onder de titel ”Set them free”, een campagne gestart om de drie verdachten vrij te krijgen. De organisatie roept mensen op om wereldwijd protesten te sturen aan Sudanese ambassades.
Vorig jaar liet de Sudanese overheid na veel protesten uit het buitenland, twee voorgangers vrij die ook waren aangeklaagd voor misdrijven waarop de doodstraf staat. Het ging om de predikanten Yat Michael and Peter Reith.