Buitenland

Zapatero gelast vertrek uit Irak

De nieuwe Spaanse premier Jose Luis Zapatero heeft de Spaanse troepen het bevel gegeven zich „zo snel mogelijk” terug te trekken uit Irak. Dat heeft de zaterdag beëdigde premier zondag gezegd op de Spaanse televisie. In Irak zijn 1300 Spaanse militairen gelegerd.

Buitenlandredactie
19 April 2004 10:32Gewijzigd op 14 November 2020 01:08
MADRID – De komende en de gaande man. De nieuwe Spaanse premier José Luis Rodriguez Zapatero (l.) legde zaterdag ten overstaan van koning Carlos (m.) de eed af. José Maria Aznar (r.) legde daarmee officieel zijn functie als regeringsleider neer. Foto
MADRID – De komende en de gaande man. De nieuwe Spaanse premier José Luis Rodriguez Zapatero (l.) legde zaterdag ten overstaan van koning Carlos (m.) de eed af. José Maria Aznar (r.) legde daarmee officieel zijn functie als regeringsleider neer. Foto

Zapatero presenteerde donderdag al zijn beleidsvoornemens in het parlement. Toen zei hij nog dat hij vasthield aan zijn voornemen de troepen terug te trekken uit Irak, tenzij die eind juni onder VN-commando zouden komen te staan.

„Uit de informatie de we hebben, blijkt dat het niet erg waarschijnlijk is dat een VN-resolutie wordt aanvaard die overeenkomt met onze voorwaarden voor onze aanwezigheid in Irak”, aldus de premier. „De Spaanse troepen in Irak zullen zo snel mogelijk en onder maximale beveiliging worden teruggetrokken.” Zijn voorganger Jose Maria Aznar stuurde de militairen in augustus vorig jaar naar Irak, ondanks massale protesten van de bevolking.

Een functionaris van het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken meldde zondagavond dat de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Moratinos, zijn Egyptische ambtgenoot Maher had meegedeeld dat de troepen „binnen twee weken” Irak zouden verlaten.

Een hoge bron bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken toonde zich zondag niet erg verrast over de beslissing van Zapatero. „Het komt niet onverwacht. Wij wisten dat hij dit ging doen”, aldus de bron. Maar de Poolse minister van Defensie zei wel zeer verbaasd te zijn. De Spaanse militairen in Irak vallen onder Pools commando.

Als reactie op de mededeling van Spanje heeft het Witte Huis zondag een beroep gedaan op de solidariteit van andere landen met manschappen in het land. Een woordvoerder van president Bush verklaarde dat de VS „onze andere partners in de coalitie zeer erkentelijk zijn.”

Woordvoerder Lisaius liet ook weten dat Washington „net als het volk van Irak de bijdrage van de coalitie, die bestaat uit meer dan dertig leden, zeer op prijs stelt.” De Verenigde Staten blijven overigens „nauw samenwerken met NAVO-bondgenoot Spanje in de strijd tegen het terrorisme”, aldus Lisaius.

Tientallen Irakezen en vijf Amerikanen zijn zaterdag om het leven gekomen door een veldslag in Husaybah, in het westen van Irak, bij de grens met Syrië. Dat meldde zondag de Amerikaanse krant St Louis Post-Dispatch, die een verslaggever ter plaatse heeft. De Amerikaanse strijdkrachten in Irak bevestigden de dood van de Amerikanen zondag.

Amerikaanse troepen in het grensgebied werden zaterdagochtend aangevallen door bijna 300 Iraakse opstandelingen uit Fallujah en Ramadi, meldde de krant op gezag van de inlichtingendienst van het leger. De Amerikanen werden uit hun stellingen gelokt door de ontploffing van een landmijn, waarop de opstandelingen tientallen mortiergranaten op hen afvuurden.

De veldslag duurde veertien uur. Negen Amerikanen raakten gewond en de coalitietroepen zouden twintig Irakezen hebben gevangengenomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer