Hartklepoperatie zonder hart stil te leggen
Cardiologen van het Maastricht UMC hebben voor het eerst in Nederland lekkende hartkleppen hersteld, zonder gebruik te hoeven maken van een hart-longmachine. Ook hoeft met de nieuwe methode de hele borstkas niet opengelegd te worden, meldt het Maastricht UMC vrijdag.
Volgens het academisch ziekenhuis blijft de patiënt met de nieuwe techniek een zware hartoperatie bespaard, terwijl hij of zij veel sneller herstelt. „Daarnaast komen patiënten die, bijvoorbeeld vanwege hoge leeftijd, niet meer geholpen konden worden nu wel weer in aanmerking voor behandeling”, aldus het ziekenhuis.
Bij de nieuwe methode kan de chirurg met een speciaal hulpmiddel via een kleine opening in de borstkas bij de lekkende hartklep. Zonder het hart van de patiënt stil te leggen kan hij vervolgens de aanhechting in de hartklep kunstmatig herstellen.
Bij de ‘traditionele’ methode moet de gehele borstkas worden opengelegd om bij het hart te komen. Ook moet het hart worden stilgelegd en de bloedsomloop worden omgeleid.
Bij een andere nieuwe techniek van het Maastrichtse ziekenhuis wordt een stent geplaatst in een van de kransslagaders. Daarmee kan de cardioloog de hartklep als het ware aantrekken en op zijn plek vastzetten, om zodoende de lekkage te repareren. Deze methode kan worden gebruikt als de aanhechting van de hartklep is verslapt.