”Het duister wijkt” is een positief christelijke roman
Een massamoordenaar die kerkgebouwen opblaast, een jonge man die gruwelijk door zijn vader mishandeld is, en een man in een dodencel: drie personages die alle drie hun eigen verhaallijn hebben in de nieuwe roman van de Australische schrijfster Julie Cave, ”Het duister wijkt”.
Dinah Harris krijgt de taak om, als detective, de man achter de bomaanslagen te vinden. Wie is het en wat is zijn motief? Stukje bij beetje onthult de schrijfster de diepe verwonding in het hart van deze terrorist. Schrijnend is het om te lezen dat schijnheiligheid van christenen kan leiden tot vijandschap tegenover de kerk. Zelfs zo erg dat kerken het doelwit van aanslagen worden.
De schrijfster laat de lezer lange tijd in het ongewisse over de relatie tussen de drie mannen. Wanneer je beseft dat het steeds dezelfde persoon betreft, ga je het verhaal doorgronden. Michael en zijn zus zijn jarenlang ernstig door hun vader mishandeld, terwijl de kerkelijke gemeente dit stelselmatig negeerde. Dit trauma leidt bij hem tot diepgewortelde zelfhaat. Hij richt zijn woede vervolgens op de kerk. Dinah vertelt op veel te uitvoerige wijze het Evangelie aan hem. Ook moordenaars kunnen gered worden, zeker. Maar in deze roman wordt dit er heel erg dik opgelegd, wat de spanningsboog van het verhaal haast ondermijnt. Dit boek is het derde en laatste deel in de serie over Dinah Harris, en beschrijft daarom ook het herstelproces van Dinah zelf. Een positief christelijk boek, waarin het Evangelie een ruime plaats inneemt.
Boekgegevens
Het duister wijkt, Julie Cave; uitg. De Banier, Apeldoorn, 2016; ISBN 978 94 627 8657 8; 359 blz.; € 21,95.