Kinderen geraakt door geweld in tv-nieuws
Van de kinderen tussen zeven en twaalf jaar kijkt ongeveer 65 procent bijna dagelijks naar het nieuws. Van deze groep zegt 15 procent zich door het nieuws vaak angstig te voelen en deze angsten als ernstig te ervaren.
Dit blijkt uit onderzoek van J. Walma van der Molen, communicatiewetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).
Walma van der Molen vindt het debat over geweld op televisie te eenzijdig. „Het gaat vrijwel geheel over geweld in fictie, zoals in televisieseries, films en computerspelletjes. De effecten van geweld in het nieuws worden nauwelijks in die discussie betrokken”, zegt Walma van der Molen in de Onderzoeksfocus dat onderzoeken van de UvA belicht.
Kinderen maken vanaf ongeveer zeven jaar onderscheid tussen fictie en realiteit. Ze zijn dan minder bang voor heksen, spoken en monsters, maar maken zich grotere zorgen om echt gevaar, bijvoorbeeld brand, ongelukken en doodgaan. Volgens Walma van der Molen vinden deze oudere kinderen geweld in het nieuws daarom ook enger dan gewelddadige films.
De communicatiewetenschapper onderzocht in de eerste twee weken van de oorlog in Irak bijna 450 kinderen in Amsterdam. Al deze kinderen volgden het nieuws, meer dan 90 procent meerdere keren per week of dagelijks. Ruim 95 procent van de kinderen keek het nieuws op televisie. Tweederde keek naar het jeugdjournaal, maar bijna allemaal volgden ze ook het nieuws voor volwassenen.
„Het is ongelooflijk hoeveel nieuws kinderen hebben gekeken. Bij de Irak-oorlog zagen we dat de emoties bij kinderen heftiger waren en vaker voorkwamen dan je bij ander dagelijks nieuws ziet. Zeer betrokken kinderen gaven aan niet te kunnen stoppen met kijken, zelfs als zij nare gevoelens kregen door al dat nieuws. Opvallend is dat kinderen tijdens de oorlog in Irak veel boosheid over het leed van de slachtoffers en angsten rapporteerden”, aldus Walma van der Molen.
Zij pleit voor een Kijkwijzeraanduiding bij het nieuws. Hoewel niet altijd duidelijk is wat er in het nieuws zit, zou het standaardadvies ”ongeschikt voor kinderen onder de zes” moeten zijn, meent Walma van der Molen, maar zegt ze: „Het volwassenennieuws is eigenlijk ongeschikt voor kinderen onder de tien.”
Walma van der Molen publiceert in juni een artikel in het Amerikaanse tijdschrift Pediatrics. Ze hoopt daarmee een aanzet te geven tot discussie in de Verenigde Staten, waar kinderen met veel meer gewelddadige beelden in het nieuws worden geconfronteerd.